ŠTA MOŽE DA PREOKRENE TOK RATA NA UKRAJINSKU STRANU?! Zbog čega Zelenski ne sluša svoje generale?
Foto: EPA/STR

Ključ je reka Dnjepar

ŠTA MOŽE DA PREOKRENE TOK RATA NA UKRAJINSKU STRANU?! Zbog čega Zelenski ne sluša svoje generale?

Planeta -

Ukrajina je od isporuke višecevnih bacača raketa MLRS M 270 koji ispaljuju taktičke balističke rakete ATACMS Blok IV dometa 300 km, kao isporuka protivbrodskih raketa Harpun, modifikovane verzije dometa do 290 km očekivala da preokren tok rata na istoku zemlje.

Trenutna situacija u Donbasu i Lugansku, osim manjih uspeha ukrajinske mehanizovane pešadije nedalkeo od Hersona nije baš sjajna. Tamošnji analitičari, saveznici Zelenskog očekuju sve više savremenog naoružanja kako bi preokrenuli rat u svoju koristi i posle skoro 100 dana rata okrenuli ratnu sreću u svoju korist.

Dali je to moguće i kako i gde se sve greši razgovarali smo sa vojnim komentatorom Boškom Jovanovićem, koji je ovaj put, analizirao ukrajinsku vojsku, zablude i greške, ali i koje bi eventualne prednosti mogle da budu.

Boško Jovanović
foto: Privatna Arhiva

- Šta može da preokrene tok rata u Ukrajini na ukrajinsku stranu. Da se celokupna ukrajinska vojska povuče preko reke Dnjepar, da se tu reorganizuje. Rusi bi zauzeli prostor između Ruske Federacije i reke Dnjepar, i tu bi potrošili veliko vreme da dovedu Harkov u red. Naprosto tamo ima dosta ukrajinskih nacionalističkih pokreta, kaže Jovanović na početku razgovora.

On naglašava u nastavku razgovora, da nijedno oružje ne može da preokrene tok rata, nego isključivo promena taktike.

Ukrajina, rat, Donjeck
foto: EPA/STR

- Setimo se istorijskog primera, kakva korist je od toga što je Hitler naredio da se 6. armija ne povlači iz Staljingrada. Nemačka armija nije imala nikakvu korist. Nemački generali su bili od reda iz pruske vojne škole, koji su zahtevali taktičko povlačenje. Taktičko povlačenje ima smisla, a taj smisao je Srbima najbolje poznat iz Kolubarske bitke, gde je skraće front, izvršena popuna jednica ljudstvom i materijalno i na dosta kraćem frontu izvršen kontranapad. Znači niko sad se ne usuđuje da kaže Vojvoda Živojn Mišić se povukao, pa ovo, pa ono, pa on je izdajnik, kao što bi se čulo sad u Ukrajini da bilo ko razuman kaže povlačimo se preko Dnjepra, branimo Kijev, branimo na primer Odesu, ali na toj liniji -Dnjepropetrovsk ili Dnjepro kako ga Ukrajinci zovu, ali za moramo žrtvovati Harkov, navodi Jovanović i zatim još naglašava:

Himars
foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

- Međutim, ako je Kutuzov mogao da spali Moskvu da bi pobedio Napoleona, ne vidim zašto bi Ukrajinci uporno i tvrdoglavo pristaju da ih Rusi melju na Donbasu, jer kao što Žoc kaže da je svaki koš posledica loše odbrane, a ne dobrog napada, tako možemo da kažemo da je svaki vojni poraz posledica loše planirane odbrane, a ne dobrog napada strane koja je pobedila.

Na pitanje šta misli od dolasku MLRS M270 i mobilne verzije HIMARS u Ukrajinu on kaže

Himars
foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

- Govori se da će u Ukrajinu da stigne MLRS HIMARS, oni to čak nisu dali Hrvatskoj, a se može predpostaviti zašto. Amerikanci nisu dali Ukrajini borbena vozila pešadije Bredli M2/ A2ODS kojih imaju na hiljade i koji stoje u Kaliforniji, a odlučili su se za M 113 iz Vijetnaskog rata. Stvar cela u toj priči je što su Ukrajini daje vučna artiljerija, a ona je dala dušu za ruske dronove i preciznu municiju Krasnopolj. Ukrajinci nisu dobili još samohodnu artiljeriju Paladin.Tako da svako ko priča da će oružje da promeni tok rata u Ukrajini je zlonameran ili ima nameru da obmanjuje javnost ili je neupućen, zaključuje Jovanović na kraju razgovora.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

00:30

RAT U UKRAJINI 96. DAN! Prekid isporuke gasa Holandiji i možda Danskoj; suspendovan referendum o pripajanju Južne Osetije Rusiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track