RAT U UKRAJINI 97. DAN Severodonjeck: Pogođen rezervoar sa kiselinom u gradu? Zelenski: Ukrajinske snage napredovale na jugu
Foto: Shutterstock, Profimedia, EPA, AP

blog

RAT U UKRAJINI 97. DAN Severodonjeck: Pogođen rezervoar sa kiselinom u gradu? Zelenski: Ukrajinske snage napredovale na jugu

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 97. dan

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, utorak, 31. maj

* Zelenski kritikovao EU

* Gasprom prekinuo isporuke gasa Holandiji

* Oglasio se lider LNR

Zelenski: Ukrajinske snage napredovale su na jugu zemlje

Ukrajinske snage napredovale su na jugu zemlje, u regijama Herson i Harkov i uspevaju da obuzdaju ruske snage u Zaporižju, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju.

Pohvalio je i novi paket sankcija EU kojim se smanjuje uvoz ruske nafte.

“Zahvalan sam svima na ovom sporazumu. To će gurnuti Rusiju na ivicu svetske ekonomije. Rusija neće moći da se prilagodi, što to znači da će biti poražena”, rekao je on.

UN: Poginulo više od 4.100 civila od početka rata

Od početka rata u Ukrajini nastradalo je 4.113 civila, među kojima i 264 dece, objavile su Ujedinjene nacije.

Povređeno je 4.916 osoba, među njima 421 dete, uglavnom u granatiranju i vazdušnim napadima.

Skoro sedam miliona izbeglih iz Ukrajine

Iz Ukrajine je od početka rata 24. februara otišlo skoro sedam miliona ljudi, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Više od polovine, 3,6 miliona, utočište je našlo u Poljskoj, u Rumuniju je otišlo 989.000, a u Rusiju 971.000, navodi se u izveštaju.

Mađarska je primila 683.000 izbeglica, Moldavija 480.000, Slovačka 461.000, a Belorusija 30.000.

U izveštaju se ukazuje i da su se neki od izbeglih vratili u svoje domove, tamo gde više nema ratnih dejstava, a određeni broj izbeglica se vratio u Ukrajinu, ali ne tamo gde su živeli.

Lokalni guverner: Ruski vazdušni napad pogodio rezervoar sa kiselinom u Severodonjecku

Ruski vazdušni napad pogodio je rezervoar sa azotnom kiselinom u gradu Severodonjecku, rekao je lokalni ukrajinski guverner.

U postu na Telegramu, Sergej Gajdaj je pozvao lokalno stanovniptvo da ne napušta skloništa zbog rizika koji predstavljaju toksična isparenja iz rezervoara za kiselinu.

"Stanovnici iz ove oblasti ne izlazite napolje", naveo je on i pozvao ljude da koriste gas maske.

Informacija o eventualnim žrtvama nema, a Skaj njuz nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri ove tvrdnje.

Lukašenko uručio nagrade agentima KGB-a

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uručio je državne nagrade lokalnim agentima KGB-a.

Nagrade im je uručio za ulogu u, kako je rekao, akciji spasavanja beloruskih kamiondžija koji su zaglavili u Ukrajini posle ruske vojne operacije.

Ukrajina: Uništena nam je najveća rafinerija nafte, zavisimo od uvoza goriva

Nakon što su Rusi prošlog mjseca raketirali i uništili najveću rafineriju nafte u Kremenčuku, Ukrajina je sada postala potpuno zavisna od uvoza goriva, rekao je danas Andrij Zakrevski, predsednik ukrajinskog Udruženja za naftu i gas.

Dva ruska vojnika osuđena na zatvor u Ukrajini zbog ratnih zločina

Ukrajinski sud osudio je u utorak dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na 11,5 godina zatvora zbog granatiranja grada na istoku Ukrajine, prenosi Gardijan.

Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov, koji su slušali presudu stojeći u kutiji od ojačanog stakla u Kotelevskom okružnom sudu u centralnoj Ukrajini, priznali su krivicu prošle nedelje, naveo je Rojters.

Zelenski prihvata Erdoganov predlog?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodno je spreman da prihvati predlog turskog predsednika Erdogana, koji želi da organizuje susret njega i Vladimira Putina.

Član pres službe Zelenskog, Sergih Nikifotov rekao je, kako prenose ukrajinske Vesti i agencija Tass, da je još uvek suviše rano da se govori o formatu susreta, ali da je u načelu ukrajinski predsednik prihvatio susret.

Lavrov: NATO odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije

NATO je odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije u pokušaju da zavlada celim svetom, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Bahreina Abdulatifom bin Rašidom Al Zajanijem.

Lavrov je rukovodstvu Bahreina preneo napore Rusije u proteklih 15 godina da "pouzdano osigura bezbednost na evropskom kontinentu i evroatlantskom regionu u celini", kao i o brojnim inicijativama Moskve koje, kaze, nisu naišle na poštovan odgovor NATO i SAD.

Petkov: Bugarska izuzeta iz naftnih sankcija Rusiji do 2024.

Bugarska je izuzeta iz embarga Evropske unije na rusku naftu do kraja 2024. godine, izjavio je danas bugarski premijer Kiril Petkov na sastanku lidera zemalja EU u Briselu.

Dalji detalji o izuzeću će biti otkriveni narednih dana, dodao je Petkov na početku drugog dana vanrednog sastanka Evropskog saveta na temu Ukrajine, preneo je CNN.

Hajdaj: Ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka

Ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka u oblasti Luganska, ali tamo ne mogu slobodno da se kreću, izjavio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj.

- Situacija u našem gradu je i dalje izuzetno teška. U Severodonjecku, nažalost, deo grada već kontroliše ruska vojska. Pre nekoliko dana su javili da je grad već zauzet, ali to nije bio slučaj. Naši momci su tamo, odbijaju ruske napade. Rusi tamo ne mogu slobodno da se kreću, poručio je Gajdaj, prenosi Ukrinform.

Medvedev: Sankcije Rusiji usmerene su na obične građane i motivisane mržnjom

- Sankcije Rusiji usmerene su na obične građane i motivisane mržnjom, rekao je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Orban: Mađari mogu mirno da spavaju

U video poruci u ponedeljak, mađarski premijer Viktor Orban poručio je Mađarima da mogu mirno da spavaju u svojim krevetima, zaštićeni od skupih troškova goriva i grejanja koje će embargo značiti za ostatak Evrope.

Opširnije pročitajte OVDE.

Guverner Luganska: Situacija oko Severodonjecka komplikovana!

Deo istočnog ukrajinskog grada Severodonjecka već je pod kontrolom ruske vojske, rekao je guverner oblasti Lugansk Serhij Hajdaj navodeći da je situacija oko tog grada "komplikovana koliko može biti".

- Pre nekoliko dana rekli su da su zauzeli ceo grad ali to nije slučaj. Imamo naše momke tamo koji se bore tako da oni (Rusi) ne mogu slobodno da napreduju, rekao je jutros Hajdaj, prenosi BBC.

Lider LNR: Trećina Severodonjecka pod kontrolom ruskih snaga

Trećina Severodonjecka pod kontrolom je ruskih snaga, izjavio je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik u intervjuu za rusku novinsku agenciju Tass.

Prvi brod isplovio iz Marijupolja otkako je grad pod ruskom kontrolom

Trgovački brod prvi put je napustio ukrajinsku luku Marijupolj od kada su ruske snage zauzele grad a odredište mu je istok Rusije, rekao je u separatistički lider ukrajinskog otcepljenog regiona Donjeck koji podržava Rusija, prenosi Interfaks.

Portparol luke rekao je ranije da će brod u Marijupolju utovariti 2.700 tona metala pre nego što otputuje na istočni ruski grad, Rostov na Donu.

Ukrajinske vlasti smatraju tu isporuku pljačkom.

"Gasprom" prekinuo isporuke gasa Holandiji

Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je da je u potpunosti prekinuo isporuku gasa holandskom klijentu, kompaniji "Gas tera" nakon što nije platio isporuke gasa u aprilu.

Naglašava se da isplate treba da se vrše u skladu sa šemom gasa za rublje, koju je naredio ruski predsednik Vladimir Putin.

Erdoganov portparol: Ako želi u NATO, Finska mora da prestane da štiti teroriste

Finska mora da prestane da "štiti" ono što Turska smatra terorističkom organizacijom i ozbiljno shvati zabrinutost Ankare za bezbednost ako želi da je Turska prihvati u NATO, rekao je portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

- Problem nije u tome što Finska odbija da ozbiljno shvati zabrinutost Turske za bezbednost, poručio je Fahretin Altun za najveći finski dnevnik Helsingins sanomat.

Turska protivi pridruživanju Finske i Švedske zapadnom odbrambenom savezu jer tvrdi da te dve skadinavske zemlje skrivaju pojedince koji su povezani sa militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK) i drugima koje smatra teroristima, i zato što su Finska i Švedska zaustavile izvoz oružja u Tursku 2019. godine.

- Na kraju, finska vlada mora da odluči šta joj je važnije, da se pridruži NATO-u ili da zaštiti takve organizacije, dodaje se izjavi Altuna.

Zelenski kritikovao EU zbog toga što šesti paket sankcija Rusiji nije stupio na snagu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, obraćajući se danas šefovima država i vlada zemalja EU, kritikovao Evropsku uniju zbog činjenice da šesti paket sankcija Rusiji još nije stupio na snagu.

"Peti paket sankcija uveden je 8. aprila i od tada je prošlo 52 dana. Napredak u sankcijama je neophodan da bi se Rusija primorala da traži mir sa Ukrajinom", rekao je Zelenski, prenosi TASS.

Savetnik Zelenskog razočaran

Ovo je trenutak istine za Bajdenovu administraciju u ukrajinsko-ruskom ratu - nema zamene za M270/M142 u smislu sposobnosti koje su potrebne Ukrajini. Samo sposobnost Ukrajini da cilja rusku logistiku, C2 čvorove, artiljeriju, pojačala bi omogućila da se iscrpi ofanzivna.

Vojna pomoć Litvanije

Ministar odbrane Litvanije Arvidas Anušauskas najavio je da će njegova zemlja isporučiti više vojne pomoći Ukrajini i da će sledeća pošiljka uključivati opremu za zaštitu od drona i termovizije, kao i bespilotne letelice Bairaktar.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja