PROMENA IMIDŽA? Zloglasni ukrajinski bataljon Azov odustao od vučjih udica i prešaltao se na zlatne trozupce
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

RAT U UKRAJINI

PROMENA IMIDŽA? Zloglasni ukrajinski bataljon Azov odustao od vučjih udica i prešaltao se na zlatne trozupce

Planeta -

Zloglasni nacionalistički puk Azov uklonio je neonacistički simbol volfsangela sa svojih uniformi koji je Rusija koristila kao izgovor za svoju specijalnu vojnu operaciju "denacifikacije" Ukrajine.

Kako prenosi britanski Tajms, Azov - koji je posle pada Marijupolja "oživeo" u Harkovu - sada umesto "vučje udice" (wolfsangela) na svojim uniformama ima zlatni trozubac, nacionalni amblem Ukrajine.

To, međutim, ne znači da su odustali od svoje ideologije.

Komandant nove jedinice iz Harkova, Maksim Žorin rekao je Tajmsu da je ona formirana "na istim principima i ideološkoj osnovi kao i legendarni puk Azov“.

Volfsangel je istorijski heraldički simbol koji su koristili nacisti tokom Drugog svetskog rata i koji se pojavio na oznakama nekoliko SS divizija.

Tajms je naveo da je prisustvo volfsangela na uniformama boraca Azova "pomoglo da se održi ruska propaganda o tome da je Ukrajina u zagrljaju krajnje desničarskog nacionalizma“.

Postoji i drugo tumačenje oznaka novog Azova - da je to plavi štit sa tri žuta mača, referenca na spomenik "Tri mača" koji je bio postavljen u bazi puka Azov u blizini Mariupolja, gde se održavao godišnji pomen poginulim pripadnicim Azova, a kako se navodi na Tviteru, to je "simbol vojničke slave i obećanje osvete neprijateljima".

Međutim, pre pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, upotreba nacističke simbolike u Azovu izazivala je zabrinutost u zapadnim medijima, uključujući Tajm i Njujork tajms, prenosi Raša tudej.

Bataljon Azov je sastavljen 2014. godine kao dobrovoljačka jedinica koju su uglavnom činili ekstremno desničarski aktivisti spremni da se bore protiv samoproglašenih republika u regionu Donbasa. Nekoliko meseci kasnije, zvanično je inkorporirana u Nacionalnu gardu Ukrajine po naređenju tadašnjeg predsednika Petra Porošenka.

Kada je počela ruska ofanziva, bataljon Azov, koji je prošao obuku na Zapadu, smatran je jednom od najsposobnijih formacija pod komandom Kijeva.

Nacionalistički borci su imali zadatak da zaštite Mariupolj, stratešku luku na Azovskom moru, ali nisu uspeli da ga ispune. Mnogi od njih su ubijeni, dok su se ostali, uključujući komandante, predali ruskim snagama ranije u maju nakon što su nedeljama bili skriveni u čeličani Azovstal.

Tokom opsade, Moskva je optužila Azov da su držali civile kao taoce u železari i koristili ih kao živi štit.

Na snimcima boraca koji se predaju u Marijupolju vide se mnogi sa tetovažama svastika i drugihsimbola krajnje desnice. Predmeti i literatura u vezi sa nacizmom navodno su takođe otkriveni unutar čeličane i u bazama Azova u ​​Donbasu.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak protiv boraca jedinice zbog otmica, mučenja i upotrebe zabranjenih sredstava i metoda ratovanja, između ostalog.

Ruski Viši sud trebalo bi da donese odluku o tužbi kojom se poziva da se bataljon Azov proglasi terorističkom organizacijom i stavi van zakona krajem juna.

"Denacifikacija“ Ukrajine je istaknuta kao jedan od ciljeva vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Kurir.rs

Bonus video:

13:16

OVDE SE LOMI SUDBINA CELE UKRAJINE: Zgrade pretvorene u tvrđave, a Azov spreman da SRAVNI GRAD sa zemljom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track