PROCURILI NAVODNI DETALJI BRITANSKOG TAJNOG IZVEŠTAJA Ruskoj vojsci preti kolaps zbog ogromnih gubitaka?! Putin uveren u pobedu
Foto: EPA/Mikhail Metzel, Profimedia

rat u ukrajini

PROCURILI NAVODNI DETALJI BRITANSKOG TAJNOG IZVEŠTAJA Ruskoj vojsci preti kolaps zbog ogromnih gubitaka?! Putin uveren u pobedu

Planeta -

Ruska vojska je pred kolapsom zbog gubitaka od više od 30.000 vojnika u Ukrajini, navodno se navodi se u poverljivom britanskom izveštaju koji je objavljen u ponedeljak.

Dok poslednji procenjeni gubici moskovskih trupa predstavljaju mogući loš scenario za predsednika Vladimira Putina, u izveštaju se navodno tvrdi da ih on vidi kao ''cenu koju vredi platiti'' za pobedu, prenosi Dejli mejl.

Međutim, novi izveštaj, tajna analiza Putinove invazije u koju je uvid imao britanski Miror, tvrdi da bi gubici mogli biti preveliki za njegove vojnike, usred drugih izveštaja da je moral Rusije nizak.

Najnovije procene ukrajinskih oružanih snaga govore da je oko 30.350 ruskih vojnika ubijeno od početka invazije 24. februara, koja je usledila nakon što se više od 100.000 vojnika iz Rusije gomilalo na granici.

Pored toga, nekoliko hiljada ruskih vojnih vozila – uključujući tenkove, avione i mobilne artiljerijske jedinice – uništeno je u Putinovoj takozvanoj ''specijalnoj vojnoj operaciji'' koja je ušla već četvrti mesec.

U poslednjem primeru velikih ruskih gubitaka, u ponedeljak je objavljeno da je ukrajinski padobranski puk navodno uništio ruski puk.

- Ukrajinska 80. padobransko-olujna brigada potvrđuje da je uništila jedinicu ruskog 104. padobransko-olujnog puka (76. divizija), rekao je bivši ukrajinski novinar, urednik i veteran ukrajinske vojske Viktor Kovalenko.

On je rekao da je u napadu ubijeno oko 20 ukrajinskih vojnika. Lokacija napada nije saopštena.

Prema pisanju Mirora, novi izveštaj sugeriše da su zvaničnici Kremlja pokušali i nisu uspeli da ubede Putina da je njegova invazija bila katastrofična i da on veruje da još uvek može da ostvari delimičnu pobedu u istočnom regionu Donbas.

Pobeda u regionu bi Rusiji dala prednost nad Kijevom, navodi se u izveštaju, dok bi poraz verovatno rezultirao svrgavanjem Putina sa mesta predsednika.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track