HLADAN TUŠ ZA KIJEV Zašto je Bajden odustao od davanja Ukrajini raketa dometa 300 km za napad na Rusiju!
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Analiza

HLADAN TUŠ ZA KIJEV Zašto je Bajden odustao od davanja Ukrajini raketa dometa 300 km za napad na Rusiju!

Planeta -

Hladan tuš u Kijevu. Upravo ovako bi se moglo nazvati kako su savetnici Volodimira Zelenskog i vlast u samom Kijevu prihvatili informaciju da ova zemlja, kao vojnu pomoć SAD neće dobiti MLRS-M270 i taktičke rakete ATACMS Blok IV dometa 300 km sa kojima bi mogli da gađaju Rusku teritoriju i napadaju štabove, komandne centre i veće logističke baze, sa kojima bi poklušali prvo da uspore, a zatim i da zaustave rusku ofanzivu.

"Nećemo poslati raketne sisteme u Ukrajinu koji mogu da dosegnu Rusiju", kratko je rekao Bajden novinarima pošto se vratio sa vikenda, koji je proveo u Delaveru. Umesto teškog raketno sistema Ukrajinci će dobiti manji, lakši, HIMARS, ali sa raketam dometa do 70 km.

Ova odluka veoma je pogodila vlast u Kijevu, a najemotivnije je reagovao istraživač Nacionalnog innstituta za sttrateške studije koji se nalazi pod predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Ovo je trenutak istine za Bajdenovu administraciju u ukrajinsko-ruskom ratu - nema zamene za M270/M142 u smislu sposobnosti koje su potrebne Ukrajini. Samo sposobnost Ukrajini da cilja rusku logistiku, C2 čvorove, artiljeriju, pojačala bi omogućila da se iscrpi ofanzivna, napisao je on.

Da bi zatim par sati kasnije se ponovo oglasio

"Danas je rođendan Donn A. Starri - 4 zvezdice gen/mastermind doktrine AirLand Battle. Doktrina + oružje za njeno sprovođenje (M270/M142) je ono što je UA potrebno trenutno u ratu sa RU. Samo sposobnost dubokog udara (najmanje 50 km u dubinu) bi omogućila UA da uhapsi RU ofanzivu".

Boško Jovanović
foto: Privatna Arhiva

O tome šta se krije iza ovakve odluke analizirao je vojni komentator Boško Jovanović

" Odluka predsednika Bajdena da ne isporuči rakete dometa dovoljnog da se gađa ruska teritorija, govori o nekoliko stvari: Da Amerika ne želi da Ukrajina pobedi u tom ratu. Ona želi da taj rat traje beskonačno i ona toliko pomaže Ukrajini koliko je dovoljno da taj rat duže traje.

Predsednik Amerike Hari Truman, kad je bio u američkom kongresu je predlagao da Amerika ostane neutralna i da pomaže Veliku Britaniji i kad ona joča da pomaže Hitlera i tako u beskonačnost dok SAD ne bi izvukle maksimalnu korist rata u Evropi. SAD je stalo do nje same. SAD nije stalo do nikakvih vrednosti, jer ih je izgubila, a inema više političara vizionara u svojim redovima kao što je Frenklin Delano Ruzvelt i Džon Kenedi, kaže za Kurir Jovanović.

On, kaže da se otkriva osnovni plan Zapada vezan za Ukrajinu.

"On se sastoji od sledećeg: da određeni deo, nije bitan koji pripadne Rusiji, a da on bude razoren, da se uvedu sankcije koje bi iscrpela Rusiju, a obnova porušenih teritorija bi doddanto iscrpela Rusiju. Onda bi se trajanjem trajno formirala antiruska država od ostataka Ukrajine, koja je potrebna da bi se dugovi vraćali, koji su uzeti i koji bi konstantno bio neprijateljski činilac prema Rusiji, a mogući satelit Poljske.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

00:23

RAT U UKRAJINI 97. DAN Ujedinjene Nacije: Poginulo više od 4.000 civila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track