PLATINASTI JUBILEJ Kraljica Elizabeta obeležava 70 godina na britanskom tronu
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA, Profimedia

7 decenija na tronu

PLATINASTI JUBILEJ Kraljica Elizabeta obeležava 70 godina na britanskom tronu

Planeta -

Britanska kraljica Elizabeta II danas će obeležiti 70 godina kako je na tronu, time će početi četvorodnevna proslava njenog platinastog jubileja.

Ovaj događaj biće praćen sa 16.000 uličnih zabava širom Engleske.

Kraljica se zahvalila naciji uoči svog istorijskog platinastog jubileja, rekavši da je i dalje inspirisana dobrom voljom koja joj je iskazana - dok je njen zvanični takođe prikazan kako bi obeležio početak proslave, prenosi Dejli mejl.

U specijalnoj poruci objavljenoj dok se milioni širom Britanije spremaju da se okupe na četvorodnevnoj počasti i uličnim zabavama u čast njene 70-godišnje vladavine.

Kraljica (96) je rekla da će se tokom proslava napraviti 'mnogo srećnih uspomena'.

Kraljica, koja je najduže vladajući monarh u toj zemlji, rekla je da se nada da će četiri dana proslave jubileja pružiti priliku da se razmisli o dostignućima u poslednjih 70 godina i govorila je o tome da gleda u budućnost sa ''entuzijazmom''.

Očekuje se da će se milioni ljudi širom Britanije i sveta pridružiti svečanostima u čast 96-godišnje kraljice, saopštila je britanska vlada.

0696268007, kraljica, platinasti jubilej
foto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Danas se uz početak jubileja, obeležava i 70. godišnjica krunisanja Elizabete, koja je postala kraljica nakon smrti svog oca Džordža VI u februaru 1952. godine.

0696282097, kraljica Elizabeta
foto: PA / PA Images / Profimedia

Proslave počinje vojnom paradom u centru Londona, a kraljica će pozdraviti 1.500 vojnika i oficira sa balkona Bakingemske palate.

Drugi članovi kraljevske porodice, uključujući sina i naslednika princa Čarlsa (73) i njegovog najstarijeg sina princa Vilijama (39), obavljaće druge ceremonijalne dužnosti u njeno ime, iako će mnogo pažnje biti usmereno na one koji neće biti prisutni, prenosi Rojters.

0696267868, Velika Britanija
foto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Očekuje se da drugi kraljičin sin princ Endru (62), koji je u februaru postigao sporazum u vezi tužbe u SAD u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje žene, ne prisustvuje, navodi britanska agencija.

0696273712, platinasti jubilej, kraljica Elizabeta
foto: Tayfun Salci / Zuma Press / Profimedia

Kraljicu će tokom slavljeničkog vikenda posetiti i ''Amerikanci'' – princ Hari stiže u London sa suprugom Megan i sa njihovo dvoje dece, kraljičinim praunucima: Arčijem i Lilibet Dajanom.

U petak će biti održana služba zahvalnosti u londonskoj katedrali Svetog Pavla, dok će u subotu članovi kraljevske porodice prisustvovati konjičkim trkama na čuvenom Epsom Derbiju.

Kasnije će biti održan koncert ispred Bakingemske palate, na kojem će nastupiti rok grupa Kvin i američke pevačice Ališa Kiz i Dajana Ros.

Zvaničnici procenjuju da će se u nedelju održati više od 16.000 uličnih proslava u Britaniji, a vlada je saopštila da će oko 600 „Velikih jubilarnih ručkova“ biti održano u 80 zemalja, od Grenlanda do Novog Zelanda, dok je predviđeno da proslave budu završene svečanom povorkom kroz britansku prestonicu, navodi Rojters.

Pošto je toliko dugo na tronu, većina Britanaca ne zna za drugog vladara.

Lilibet, kako su je kao malu zvali članovi porodice, praktično je slučajno poslala naslednica pošto je njen otac kralj Džordž Šesti 1936. nakon što je njegov stariji brat Edvard Osmi abdicirao dabi oženio Volis Simpson.

Elizabet II je postala kraljica 6. februara 1952., a krunisana je 2.juna 1953. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track