RUSIJA NAPALA RUTU ZA SNABDEVANJE UKRAJINE NAORUŽANJEM Krstarećim raketama gađan tunel BESKIDI na granici Ukrajine i Slovačke
Foto: Screenshot YT/Ruptly, Printscreen/Twitter

Analiza

RUSIJA NAPALA RUTU ZA SNABDEVANJE UKRAJINE NAORUŽANJEM Krstarećim raketama gađan tunel BESKIDI na granici Ukrajine i Slovačke

Planeta -

U noći između srede i četvrtka ruska vojska je krstarećim raketama tipa kalibr koje su lansirane sa površinskih plovila u Crnom moru napala i pogodila železnički tunel Beskidi koji se nalazi na samoj granici između Slovačke i Ukrajine i koji je pre manje od mesec dana dobio stratešku važnost.

Naime u ovom tunelu, koji prolazi kroz srce Karpata, nalazi se druga najznačanija ruta za transport naoružanja i vojne opreme iz zemalja članica NATO u Ukrajinu. Osim PVO sistema poput S-300, tu su i samohodne haubice, borbena vozila pešadije koje su Ukrajini donirale Češka, Slovačka, Italija, i upravo su preko ovog tunela ulazile u tu zemlju.

Inače, ovaj tunel od početka ruske invazije 24. februara ove godine nije bio meta napada nijednom.

- Cilj je bio da pokušaju da poremete železničku komunikaciju i zaustave isporuku goriva i oružja od naših saveznika - rekao je Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Rusko ministarstvo odbrane se zasad nije oglašavalo o ovom napadu.

Napadnuti objekat je najveći tunel izgrađen u Ukrajini od 1991. Izgrađen je u Karpatskim planinama, a njegova ukupna dužina je dva kilometra. Inače ovo je jedini železnički tunel na Karpatima, na zapadnom komunikacionom pravcu. Koliki je ovaj tunel imao značaj govori podatak da je korz njega pre ruske invazije prolazilo 60 posto tranzita tereta iz zapadne u istočnu i iz istočne u zapadnu Evropu.

Prema nekim nepotvrđenim informacijama tunel je za sad oštećen, ali ne i uništen. Takođe nema zvanične potvrde da li je zaista tunel bio meta napada ili možda transport naoružanja, nego skladište uz samu prugu. Dok se ne pojave konkretni snimci ostaje samo da se nagađa.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track