PRVO JAVNO OBRAĆANJE MERKELOVE NAKON ŠEST MESECI Govorila i o ratu u Ukrajini
Foto: EPA / Tolga Bozoglu

ruska invazija

PRVO JAVNO OBRAĆANJE MERKELOVE NAKON ŠEST MESECI Govorila i o ratu u Ukrajini

Planeta -

U svom prvom javnom obraćanju za šest meseci, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je napad Rusije na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i "dubokom prekretnicom" u evropskoj istoriji posle Drugog svetskog rata.

- Moja solidarnost sa Ukrajinom koju je napala Rusija i podržavam njeno pravo na samoodbranu, rekla je Merkelova u sredu uveče.

Ona je dodala da podržava napore aktuelne nemačke vlade, Evropske unije, Sjedinjenih Država, NATO-a, G7 i UN da osiguraju kraj "ruskog varvarskog rata i agresije".

Merkelova je govorila pred dvesta zvanica na ceremoniji za Rajnera Hofmana, koji je nedavno podneo ostavku na mesto predsednika uticajne Кonfederacije nemačkih sindikata.

Ona je istakla da će posledice rata biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za ceo kontinent. Merkelova se osvrnula i na zverstva nad civilima, spomenuvši Buču, mesto u blizini Кijeva gde su pronađene stotine ubijenih civila.

Ona je malim tračkom nade u ovoj "beskrajnoj tuzi" nazvala ogromnu podršku koju su Ukrajincima pružile susedne zemlje, navodeći kao primer Poljsku i Moldaviju.

-Nikada ne treba da uzimamo mir i slobodu zdravo za gotovo, rekla je ona.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track