NJUZVIK ANALIZIRAO TAJNE IZVEŠTAJE OBAVEŠTAJACA Putin se lečio od raka u aprilu?
Foto: EPA/Vladimir Astapkovich/Kremlin

IZVEŠTAJ američke obaveštajne službe

NJUZVIK ANALIZIRAO TAJNE IZVEŠTAJE OBAVEŠTAJACA Putin se lečio od raka u aprilu?

Planeta -

Zdravlje ruskog predsednika Vladimira Putina je predmet intenzivnog razgovora unutar Bajdenove administracije nakon što je obaveštajna zajednica dala svoju četvrtu sveobuhvatnu procenu krajem maja.

U poverljivom američkom izveštaju se navodi da se Putin ponovo pojavio u javnosti nakon što je navodno u aprilu bio podvrgnut lečenju od uznapredovalog raka, kažu za Njuzvik tri vođe američkih obaveštajnih službi koji su pročitali izveštaje.

Navodi se i da je u martu bilo pokušaja ubistva Putina, kažu zvaničnici.

Visoki zvaničnici, koji su iz tri odvojene obaveštajne agencije, zabrinuti su što je Putin sve više paranoičan u vezi sa svojom vlašću.

-Tendencije da se dođe na vlast ili da se stigne na bolju poziciju u Kremlju nikada nisu bile intenzivnije tokom njegove vladavine, svi su osećali da je kraj blizu, rekao je.

Sva tri zvaničnika - jedan iz kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe, jedan penzionisani viši oficir vazduhoplovstva i jedan iz Odbrambene obaveštajne agencije, upozoravaju da izolacija ruskog lidera otežava američkim obaveštajnim službama da precizno procene Putinov status i zdravlje.

Putin na Danu pobede
Putin na Danu pobedefoto: Profimedia /Kirill KUDRYAVTSEV /AFP

- Ono što znamo je da se tamo nalazi ledeni breg, iako je prekriven maglom, kaže izvor iz DNI, koji je komunicirao sa Njuzvikom putem mejla i zatražio anonimnost kako bi razgovarao o osetljivim stvarima.

- Jedan izvor naših najboljih obaveštajnih podataka je bio kontakt sa strancima, a to je u velikoj meri prekinuto kao rezultat rata u Ukrajini, kaže visoki zvaničnik DIA.

Slika muškosti

Jahanje konja, igranje hokeja - Vladimir Putin je godinama imao imidž mačo muškarca, ličnost koju je zvanična Moskva pažljivo ''negovala'' i koju propagandisti Kremlja često koriste da suprotstave ruskog lidera njegovim američkim kolegama.

Zatim je došao veoma dugačak sto koji je Putin koristio u Kremlju tokom važnih sastanaka, koji je simbolizovao njegovu paranoju i fizički strah, piše Njuzvik.

Vladimir Putin, Emanuel Makron
foto: Printscreen/ Twitter

Taj sto je bio i mesto za Putinov sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom 7. februara, samo dve nedelje pre invazije na Ukrajinu.

Za obaveštajnu zajednicu, dugačak sto i Putinovo ponašanje sa Makronom postali su osnova za merenje pada ruskog predsednika.

Nije bilo rukovanja, toplog zagrljaja i to smo primetili, kaže izvor iz DNI.

On je rekao da su francuski obaveštajci imali mnoga zapažanja sa sastanka i puta u Moskvu, odbivši da elaborira ono što je podneto američkoj vladi.

Zatim je usledio Putinov sastanak 21. aprila sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, ovog puta za malim stolom.

Mnogi su se fokusirali na Šojgua, koji je nedostajao iz očiju javnosti. Ali Putin je bio taj koji je uglavnom bio odsutan veći deo meseca, i bio je daleko od onog zdravog mačo muškarca, pogrbljen u stolici dok se hvatatao za sto desnom rukom.

Neki posmatrači su zaključili da je ruski lider ima Parkinsonovu bolest.

Drugi su insistirali da je to bila samo onako kako je obučen za oružje dok je bio u KGB-u, misleći na njegov krut stav i hod, uvek sa desnom rukom spremnom da posegne u jaknu za pištolj.

Snimak su pomno pregledali analitičari obaveštajne zajednice, neki obučeni za dijagnozu na daljinu, a drugi za psihijatriju. Za Belu kuću su analizirani mnogi obaveštajni podaci: konsenzus je bio da je Putin bolestan i verovatno umire.

Činilo se da je napravio dobru predstavu.

Sledeće je bilo pojavljivanje 9. maja na ''Danu pobede'', gde je primetno ''naduti'' ruski lider sedeo pogrbljen. Američka obaveštajna zajednica složila se da je njegova situacija teža nego što se ranije mislilo, a da je njegova fizička iscrpljenost pratila iscrpljenost same Rusije.

Vladimir Putin
foto: Printskrin / You Tube / Buzz news

Tri dana kasnije, šef ukrajinske obaveštajne službe, general-major Kirilo Budanov rekao je za Skaj njuz da je Putin u ''veoma lošem psihičkom i fizičkom stanju i da je veoma bolestan'', dodajući da unutar Kremlja postoje planovi za svrgavanje ruskog lidera.

Glasine da su ljudi iz obezbeđenja Kremlja otkrili rusku zaveru za atentat na Putina su u ovom trenutku potvrđeni.

CIA i strane obaveštajne službe su prikupljale dosledne priče o razdoru u vrhu ministarstava nacionalne bezbednosti, kao i o želji ruskih diplomata da prebegnu na zapad.

Neko ko je nekada bio svemoćan, sada se uglavnom bori sa budućnošću, posebno svojom, kaže izvor iz DNI.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track