100 DANA RATA U UKRAJINI Ovo je 20 ključnih događaja koji su obeležili četiri meseca sukoba
Foto: EPA, AP, REUTERS

kriza na istoku

100 DANA RATA U UKRAJINI Ovo je 20 ključnih događaja koji su obeležili četiri meseca sukoba

Planeta -

Rusko-ukrajinski rat ulazi je u stoti dan.

Kada se pogleda protekli period, niti je ruska vojska uspela da brzo osvoji Ukrajinu, niti su Ukrajinci uspeli da poraze Ruse. Za proteklih 100 dana videli smo gomile mrtivih civila, nekoliko neuspelih ofanziva, masovno naoružavanje Kijeva modernim teškim naoružanjem, koje bi trebalo da preokrene rat.

24. februar

Više od 50 transportnih i borbenih helikoptera izvelo je prepad na aerodrom Antonov. Više od 200 pripadnika SPECNAZ GRU zauzelo je aerodrom koja je postala tačka odakle su ruski padobranci krenuli u zauzimanje pregrađa Kijeva. Iz pravca Belorusije u pomoć u opkoljavanju krenula je oklopna kolona tenkova. Žestoki okršaji sa mrtvmi i ranjemi trajali su skoro 40 dana.

25. februar

Raketna krstarica Moskva prišla je Zmijskom ostrvu, hridi u Crnom moru i primorala posadu da se preda. Ukrajinska strana govorila je da je posada stradala herojskom smrću, ali se ispostavilo da su svi živi i razmenjeni kasnije.

27. februar

Spektakularni juriš ruskih padobranaca koji su preplavili predgrađe Kijeva, Buču pretvorio se u masakr, koja je ličila na tragediju 131. majakopske brigade u Groznom 31. decembra 1994. Ruski desanjtniki su od strane ukrajinskih specijalnih jedinica kanalisani u određene ulice i napadnuti protivoklopnim raketama NLAW i Dževelin. Broj stradalih ruskih padobranaca nikad nije utvrđen, a na ulicama ostalo je više od 50 uništenih i zarobljenih oklopnih vozila.

2. mart Jedinice DNR i LNR uz pomoć ruske vojske i čečenskih jednica opkolili lučki grad na Azovskom moru Marijupolj, oko koga je usledila žestoka bitka koja je završena opasadom čeličane posle zauzimanja grada kada su se predali komandanti ekstremne formacije Azov i pripadnici 93. brigade mornaričke pešadije

6. mart Ukrajinski mineri digli u vazduh most preko reke Irpen i minirali branu koja je poplavila široko područje zapadno od Kijeva, što je usporilo ruske tenkove da napreduju.

11. mart Pentagon saopštio da satelitski snimci koji prate dešavanje oko kijeva uočili vojnu kolonu dugu 67 km. Kolona tenkova i oklopnjaka naredne tri nedelje imala žestoke okršaje sa ukrajinskom vojskom.

21. mart Rusija hiperzvučnim raketama Kinžal napala vojna skladišta ukrajinske vojske

24.mart Luka Berdjansk koju su Rusi zauzeli napadnuta balističkim raketama Točka. Potpoljen desantni brod pun municije, jedan oštećen

29. mart Održani poslednji pregovori delegacija Moskve i Kijeva. Rusija obećala smanjenje ratnih operacija u Kijevskoj oblasti. Usledilo povlačenje ruske vojske i predaja nuklearne elektrane Černobilj

14. april

Ukrajinske vlasti saopštile su da su napadom sa dve protivbrodske rakete Neptun potopile komandni brod Crnomorske flote raketnu krstaricu Moskva. Oko potapanja razvilo se osam teorija. Rusi su tek u večernjim časovima priznali potapanje. Posle toga usledio je medijski rat koji je trajao pune tri nedelje

18 april

Zapadni obaveštajni izvori naveli da ruska vojska sprema veliku ofanzivu na istoku Ukrajine posle povlačenja ruskih tenkova iz Kijevske oblasti. Borbe kod Izjuma postale svakodnevica

21 april Ruski predsednik Vladimir Putin dao naređenje da otpočne blokada čeličane Azovstalj u koju su se sakrili branioci Marijupolja posle povlačenja iz grada. Čeličanu napali bombarderi TU-22.

4. maj Zbog znatnog priliva teškog naoružanja sa Zapada ruska vojska izvela napad krstarećim raketama na železničku mrežu širom Ukrajine. Rakete lansirane sa brodova, podmornica i strateških bombardera

8. maj Pripadnici mornaričke pešadije uz podršku tri helikoptera Mi-8, dva Su 27 i Su 24, bespilotne letelice i dva jurišna broda pokušali da posle nekoliko dana napada zauzmu zmijsko ostrvo. Prepad i desant propao. U napadu stradao veliki broj ukrajinskih vojnika, ali i ruski, oborena dva aviona, dva drona

9. maj

Ruski predsednik Putin na vojnoj paradi u Moskvi nije objavio rat Ukrajini, niti je saopštio ciljeve rata, kao što je Zapad potvrdio.

10. maj Ruska vojska iz osveta za napad na Zmijsko ostrvo, raketama napala turistički kompleks kod Odese, koji je sravnjen sa zemljom.

13 maj Ukrajinska vojska artiljerijom razorila pontonski most preko reke Siverski Donjec, preko koga su trebale da se prebace ruski tenkovi i vojska da opkole ukrajinske snage jugoistočno od Izjuma. Uništeno na desetine oklopnih vozila. Istog dana u kontraonazivi ukrajinska vojska prislila ruske snage na povlačenje iz predgrađa Harkova.

17. maj Branioci čeličane Azovstalj posle žestokih borbi, odlučili se na predaju. Prvo ranjeni, a onda i preživeli pripadnici mornaričke pešadije i bataljona Azov. Si preživeli odvedeni u zarobljeništvo u DNR i Rusiju, posebno trojica komandanata. Okončana opsada.

25. maj Ruska vojska uz pomoć artiljerije započela žestoku ofanzivu na istoku Ukrajine. U ruke ruske vojske pao veliki broj gradova u Donbaskoj i Luganskoj oblasti. Ukrajinska vojska napustila veći broj naselja kako bi izbegla strateško opkoljavanje.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track