VLADIMIR PUTIN: Evropljani nas nisu poslušali, zbog njihove kratkovide politike došlo je do energetske hrane a cena hrane će rasti
Foto: EPA / ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL

rusija 1

VLADIMIR PUTIN: Evropljani nas nisu poslušali, zbog njihove kratkovide politike došlo je do energetske hrane a cena hrane će rasti

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je intervju novinaru državne televizije Rusija 1 u kom je procenio situaciju u energetskom sektoru i govorio o uzrocima globalne prehrambene krize.

Putin je rekao da su "nakon početka specijalne operacije u Ukrajini Sjedinjene Države i Evropa počele da preduzimaju korake koji su pogoršali situaciju u sektoru hrane i proizvodnji đubriva".

"U istim tim Sjedinjenim Državama finansijske i privredne vlasti nisu pronašle ništa bolje nego da slede put ubrizgavanja velikih količina novca za podršku stanovništvu i podršku pojedinačnim preduzećima i sektorima privrede", rekao je.

Prema njegovim rečima, sada se pokušava prebaciti odgovornost za ono šta se događa na tržištu hrane na Rusiju te se radi o pokušaju "prebacivanja s bolesne glave na zdravu".

Putin je dodao da je uveren da će se situacija sa svetskim đubrivom zbog sankcija pogoršati, a cene hrane porasti.

Ruski čelnik nazvao je blefom izjave da Moskva sprečava izvoz ukrajinskih žitarica i istakao spremnost da izvoz pšenice podigne na 50 miliona tona.

Pozvao je Kijev da očisti mine sa teritorija pod njegovom kontrolom radi sigurnog izvoza žitarica i naglasio da Rusija neće iskoristiti ovu situaciju za organizovanje napada s mora.

"Garantujemo miran prolaz bez ikakvih problema. Oni moraju da očiste mine i podignu brodove s dna Crnog mora koje su potopili kako bi otežali ulazak u luke na jugu Ukrajine", rekao je Putin.

Izjavio je i da se u ukrajinskim lukama "nalaze desetine stranih brodova, čije posade još uvek drže kao taoce". Još je jednom izrazio spremnost da osigura miran transport žitarica i siguran ulazak brodova u Azovsko i Crno more.

"Već završavamo radove na razminiranju. Ukrajinske jedinice su tamo postavile mine u tri sloja. Posao se dovršava, stvorićemo potrebnu logistiku", rekao je.

Putin je dodao da se ukrajinsko žito može izvoziti i preko Dunava i Poljske te da je najjeftiniji način preko Belorusije, ali da je za to potrebno ukinuti sankcije.

Što se tiče energetske krize, Putin je rekao da je upravo kratkovida energetska politika evropskih zemalja dovela do sadašnje krize.

"Banke su prestale da daju kredite jer su pod pritiskom, osiguravajuća društva su prestala da osiguravaju relevantne transakcije, prestali su da daju lokalnim vlastima zemljišta za proširenje proizvodnje, smanjili su izgradnju specijalizovanog transporta, uključujući gasovode, sve je to dovelo do nedovoljnog ulaganja u energetskom sektoru u svetu i kao rezultat toga dolazi do povećanja cena", rekao je on.

Putin je dodao i da "Evropljani nisu poslušali hitne zahteve Rusije za održavanje dugoročnih ugovora o snabdevanju prirodnim gasom, što se negativno odrazilo na energetsko tržište".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track