KAZAHSTANCI GLASAJU: U nedelju referendum, da li će biti izglasane korenite promene USTAVA?
Foto: Nataša Jakovljević

važna pitanja pred građanima

KAZAHSTANCI GLASAJU: U nedelju referendum, da li će biti izglasane korenite promene USTAVA?

Planeta -

U Kazahstanu sutra glasači izlaze na birališta da odobre ili odbiju korenite promene ustava koje bi ublažile vlast predsednika Kasim-Žomarta Tokajeva u korist decentralizovanije vlade.

Referendum, koji se u nedelju održava prvi put u 27 godina, ima za cilj izmenu Ustava kako bi se iz "superpredsedničke" države prešlo na predsedničku sa uticajnim parlamentom i odgovornom vladom, rekao je predsednik centralnoazijske države.

Kazahstan
foto: Nataša Jakovljević

Oko 12 miliona Kazahstanaca pozvano je da glasa o promeni ustava, to jest o ukupno 56 amandmana.

Prvi blok ustavnih reformi ima za cilj ograničavanje ovlašćenja predsednika, povećanje funkcija parlamenta i unapređenje političkih partija, pravosuđa i izbornog sistema, uz veće učešće civilnog društva i veću zaštitu ljudskih prava. Amandmani imaju za cilj da konsoliduju nepristrasnost kazahstanskog predsednika u odnosu na sve političke partije i pokrete i zabraniće najbližim rođacima kazahstanskog šefa države da budu na političkim i rukovodećim pozicijama u javnom sektoru.

Kazahstan
foto: Nataša Jakovljević

Reforme su usledile nakon nasilnih demonstracija prošlog januara, podstaknute društvenim nezadovoljstvom, korupcijom i elitom zemlje, u kojima je porodica prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva imala veliki uticaj i ogromne ekonomske interese. Nekoliko njegovih rođaka, posebno Nazarbajevljevi zetovi, donedavno su bili na visokim pozicijama u nacionalnoj kompaniji za transport nafte i gasa, ali i u ostalim kompanijama.Ti protesti su prerasli u nerede koji su izazvali 240 mrtvih i skoro 4.600 povređenih, a ugušene su od strane kazahstanskih snaga u "antiterorističkoj" operaciji i usred izveštaja o pokušaju državnog udara.

Kazahstan
foto: Nataša Jakovljević

Drugi blok ustavnih reformi odnosi se na ljudska prava stvaranjem Ustavnog suda – do sada je postojao Ustavni savet koji je samo davao mišljenja – učvršćivanje statusa poverenika za ljudska prava i zabranu smrtne kazne. Šef države je u petak pozvao građane da podrže izmene Ustava i pritom naglasio:

"Prava demokratija pretpostavlja aktivno i konstruktivno učešće u zajedničkoj stvari svih građana. Glasanjem za nove amandmane reći ćete odlučno 'ne' korupciji, nepotizmu, monopolu u politici i ekonomiji“, istakao je on.

Kazahstan
foto: Nataša Jakovljević

Tokajev je održavanje referenduma opisao kao istorijski jer će odrediti budućnost Kazahstana.

"Ovo je važan momenat koji će odrediti kako će se razvijati država i kakvo će biti društvo. Ova pitanja pogađaju sve kojima je stalo do budućnosti zemlje. Započeće korenite promene u svim sferama života, hitnom potrebom da radikalno transformišemo model državnog upravljanja. Zato sam u svom obraćanju naciji u martu izneo obimni program političke modernizacije. Ima za cilj dalju demokratizaciju zemlje, proširenje učešća građana u državnom upravljanju i povećanje efikasnosti rada vlade. Njena puna primena će konačno konsolidovati tranziciju Kazahstana na predsednički oblik vladavine sa jakim parlamentom. Ustavna reforma će sveobuhvatno ojačati sistem zaštite ljudskih prava i sloboda. Biće obezbeđena fer i otvorena politička konkurencija u zemlji".

Predložene izmene i dopune ustava su u potpunosti zasnovani na interesima građana. On je u poruci narodu naveo da je svrha izmene ustava da se izgradi novi Kazahstan.

Predložene izmene da se unesu u Ustav:

Predlaže se unošenje 56 amandmana u Ustav Kazahstana. Promene se odnose na trećinu članova Osnovnog zakona zemlje. Među najznačajnijim su, zabrana obavljanja javnih funkcija najbližim srodnicima predsednika, kao i održavanje izbora na republičkom i regionalnom nivou prema zakonu. Mešoviti izborni sistem. Istovremeno, 70 odsto poslanika trebalo bi da se bira po proporcionalnom sistemu, a 30 odsto – po većinskom sistemu. Pored toga, predlaže se uvođenje mogućnosti da se nestranački građani kandiduju za parlament na nacionalnom i regionalnom nivou, kao i da se ponovo stvori Ustavni sud Kazahstana.

Građani će se sutra na opštenarodnom referendumu izjasniti o predloženim amandmanima na Ustav. Kazahstanske vlasti, na čelu sa predsednikom Kasim-Žomartom Tokajevim, najavile su duboke reforme u zemlji izmenom Ustava Republike Kazahstan. Da li će ovi amandmani biti usvojeni ili ne, odlučiće građani na predstojećem nedeljnom glasanju.

Kurir.rs/Nataša Jakovljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track