RUSKI OLIGARSI UZVRAĆAJU UDARAC EU Na čelu sa Romanom Abramovičem podneli tužbe zbog sankcija, evo kolike su im šanse protiv Unije
Foto: AP, Profimedia

presavili tabak

RUSKI OLIGARSI UZVRAĆAJU UDARAC EU Na čelu sa Romanom Abramovičem podneli tužbe zbog sankcija, evo kolike su im šanse protiv Unije

Planeta -

Ruski oligarsi i industrijalci bore se protiv evropskih sankcija, tužbama pred Sudom pravde Evropske unije, otkrio je portal Politiko.

Naime, najmanje 20 najmoćnijih ruskih tajkuna podiže tužbe protiv Evropske unije kako bi odmrznuli imovinu i odblokirali vize. Među njima je i Roman Abramovič, bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, koji je u martu kažnjen zbog navodne koristi od svojih bliskih veza sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Spisak podnesaka Sudu pravde EU, Opštem sudu, pokazuje niz imena koja se preklapaju sa spiskom sankcionisanih pojedinaca koji je sastavio Savet Evropske unije, a čini se da postoji i nekoliko anonimnih tužbi koje su pokrenuli ruski oligarsi. Među poznatim imenima su Fridman, Aven i Usmanov, koji su od kraja aprila do kraja maja podneli tužbu sudu. Trenutno se u sudskom spisku pominju samo prezimena, ali se ista imena nalaze na spisku sankcionisanih lica Saveta EU. EU je sankcionisala Mihaila Fridmana, osnivača ruske investicione kompanije Alfa grupa. Takođe je zamrznula sredstva i uvela zabranu putovanja Fridmanovom bivšem poslovnom partneru Piteru Avenu, koga EU smatra „jednim od najbližih oligarha Vladimira Putina“.

Sankcije su pogodile i ruskog milijardera Ališera Usmanova. Fridmanove i Avenove kompanije i predstavnici nisu bili dostupni za komentar, dok je Usmanov portparol odbio da komentariše "pravne procedure vezane za sankcije". POLITICO takođe nije dobio odgovore na pokušaje da kontaktira Abramoviča. Ali nisu samo oligarsi ljuti.

Na mere koje je blok preduzeo protiv njih žale se i brojne ruske organizacije. Televizija RT podnela je tužbu za suspenziju koju je Opšti sud uvažio, ali je drugo ročište u ovom slučaju zakazano za 10. jun. Ruski fond za direktne investicije podneo je žalbu nakon što je EU u martu zabranila ulaganja u fond. Tužbu je pokrenula i investiciona institucija VEB.RF, čijeg predsednika je imenovao Vladimir Putin. Iako je Evropski sud pravde odbio da komentariše pojedinačne slučajeve, portparol Žak Zamit rekao je da će pre izricanja presude preći dug put. Slučaj bi mogao potrajati mesecima, definitivno, čak i oko godinu dana za slučaj od početka do kraja, rekao je Zamit. Očekuje se da će još slučajeva biti pokrenuto u narednih nekoliko nedelja i meseci, pošto je EU do sada sankcionisala više od 1.000 ljudi.

Evropska unija ima drugačije rezultate kada se uspešno brani od ovakvih pritužbi. Od 2008. do 2015. godine, na primer, EU je izgubila oko dve trećine pravnih sporova u vezi sa sankcijama koje je uvela, navodi se u studiji koju je zatražio Evropski parlament.

Ali čak i ako oligarsi dobiju slučajeve, možda neće dobiti svoj novac nazad. Andreas Geiger iz firme za sankcije Alber & Geiger, koja je radila na sankcijama, rekao je da su tužbe protiv Evropskog saveta beskorisne čak i ako je sud presudio u korist podnosilaca žalbe. To je zato što Savet svake godine izdaje nove liste sankcija: „Ovi oligarsi će ostati na listi sankcija – čak i ako dobiju sve svoje parnice, jer Savet stalno šalje nove odluke, čak i ako Sud EU odluči da je odluka bila nezakonita “, objasnio je Gajger.

Na primer, bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ruski saveznik, već godinama podnosi žalbe. Imovina mu je zamrznuta 2014. zbog pronevere državnih fondova neposredno pre nego što je zbačen sa vlasti masovnim protestima, a u junu prošle godine Sud je stao na njegovu stranu, ali je EU najavila da će zadržati sankcije. Dva nova slučaja pod imenom Janukovič registrovana su prošlog meseca. Jedini način da se skine sa liste sankcija, rekao je Gajger, je dugoročno političko lobiranje, ali bi EU i za to mogla da ima odgovor. Najnoviji paket sankcija bloka, koji je stupio na snagu u petak, čini nezakonitim lobiranje evropskih kompanija za Ruse ili rusku vladu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track