ARMADA DUHOVA: Iranski brodovi pomažu Rusiji u izbegavanju naftnog embarga, traže se "isterivači duhova"
Foto: Printscreen Youtube

rat u ukrajini

ARMADA DUHOVA: Iranski brodovi pomažu Rusiji u izbegavanju naftnog embarga, traže se "isterivači duhova"

Planeta -

U izbegavanju zapadnih sankcija Rusiji pomažu iranski brodovi, tzv. "armada duhova", koji prevoze njenu naftu, tvrdi međunarodna neprofitna organizacija United Against Nuclear Iran (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana - UANI).

Firme povezane sa Kremljom, prenosi britanski Dejli mejl, prevoze naftu u teheranskoj floti brodova na crnom tržištu i tako zaobilaže zabrane SAD-a, Velike Britanije i EU na izvoz ruske nafte.

UANI je zato pozvao zapadne saveznike da formiraju "isterivače duhova", odnosno tim koji će sprečiti da prokazani brodovi pomažu Moskvi u finansiranju rata u Ukrajini.

I sam suočen sa međunarodnim trgovinskim sankcijama, Iran je koristio flotu od 123 broda da bi ih izbegao, služeći se različitim tehnikama lažiranja, od lokacije putem GPS-a do nošenja zastava različitih nacija, s pripadajućom dokumentacijom, piše britanski tabloid.

UANI sada tvrdi da je identifikovao najmanje pet iranskih "armada duhova" koji prevozi naftu iz Rusije u Kinu i Indiju.

Prema rečima Ajvora Robertsa, savaetnika UANI-a i bivšeg šefa odeljenja za borbu protiv terorizma u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova, da bi zadržala priiv novca, Rusija i naftne kompanije koje Kremlj podržava sada koriste iransku igru za transport nafte širom sveta.

"Savez koji se protivi Rusiji mora da se uhvatiti u koštac sa ovom trgovinom, ako želimoda dovedemo (Vladimira) Putina za pregovarački sto", rekao je Roberts.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja