Ispravka: Orban nije rekao da ne želi da izgubi državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope
Foto: Ap, Shutterstock

rat i sankcije

Ispravka: Orban nije rekao da ne želi da izgubi državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope

Planeta -

Informacija da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da ne želi da izgubi svoju državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“ nije tačna.

Naime, brojni mediji su napisali da je izbio je žestok diplomatski spor između Kijeva i Budimpešte tokom koga su visoki zvaničnici obe zemlje razmenjivali uvrede i dovodili u pitanje mentalno stanje onih drugih.

Kako je Kurir objavio tekst pozvao se na Tviter citat Tima Andersona direktora Centra za kontrahegemonističke studije koji je preneo je da je sam Orban na kritike koje mu je uputio Zelenski odgovorio: "Baš me briga za države i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalosti i ne želim da izgubim svoju zemlju zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope i sa kim, sa Rusijom".

Naime, reč je o identičnom citatu s tim što je formulacija “ the States” u većini članaka prevedena pogrešno kao “države” umesto kao “SAD”. U svim se člancima kao izvor navodi Twitter profil korisnika pod imenom Tim Anderson, za kojeg je navedeno da je “direktor Centra za kontrahegemonističke studije”.

Tvrdnju da je mađarski premijer rekao da ga nije briga za SAD i Ukrajinu i da ne želi da izgubi svoju državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“ već su opovrgli Rojters, CHECK YOUR FACTS, Facta , Demagog i Faktograf. U analizi objavljenoj 16. juna Rojters navodi da za to ne postoje nikakvi dokazi.

Portparol Kancelarije za međunarodne komunikacije mađarske vlade izjavio je za Rojters da premijer nije izgovorio reči koje su mu pripisane u navodnom citatu.

“Citat koji se pripisuje premijeru Viktoru Orbanu ne pripada njemu. Tvit na koji se pozivate je lažna vest”, rekao je portparol za Rojters.

Ovaj medij navodi i da citat nije moguće pronaći na zvaničnim stranicama niti u transkriptima premijerovih govora te da Tviter i napredna Gugl pretraga na engleskom i mađarskom jeziku nisu otkrili njegov izvor.

Takođe, u svim člancima, prenose se međusobne uvrede mađarskih i ukrajinskih zvaničnika, koje su usledile nakon što je predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover komentarisao stav ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se tiče odnosa drugih država prema ratu u Ukrajini.

Britanska agencija je, međutim, pronašla da je citat objavljen na ruskom jeziku još 27. marta, i to s objašnjenjem da je reč o Orbanovom odgovoru na tvrdnje Zelenskog o vojnoj pomoći. Orban jeste dan ranije govorio o ovome za mađarske medije, ali nije rekao ono što mu se pripisuje.

Dan ranije Viktor Orban jeste dao intervju za M1, u kom je odgovorio na komentare predsednika Zelenskog i pozive na vojnu pomoć i sankcije Moskvi, ali se navodni citat koji kruži internetom ne može pronaći među Orbanovim izjavama.

Odgovarajući na komentare Zelenskog, Orban je rekao: “Dakle, pre svega treba da razumemo ukrajinskog predsednika, on želi da u ovoj situaciji ceo svet ne samo podeli njegovu bol i pomogne izbeglicama već i zauzme poziciju Ukrajine kao svoju i da bude uključen. I on traži da se NATO uključi, da se angažuje u vazdušnoj borbi, pošalje oružje, i ja to razumem, jer je za Ukrajince to razumljivo gledište. Ali mi nismo Ukrajinci, mi nismo Rusi, mi smo Mađari.”

“Što se tiče pitanja gde je Mađarska - ona je na strani Mađarske”, rekao je Orban.

Sve je "zakuvao", kako je pisao Kurir, predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover, koji je osudio stav ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prema drugim narodima.

"Ne mogu da se setim nijednog lidera zemlje kojoj je potrebna pomoć da govori protiv bilo koga na način kao što je to učinio predsednik Zelenski, ne samo protiv Mađarske, već čak i protiv nemačke kancelarke“, rekao je Kover tokom intervjua za lokalnu HirTV.

Agresivno zahtevanje strane pomoći Zelenskog možda je posledica njegovih "ličnih mentalnih problema“, dodao je Kover.

"Treba pretiti neprijateljima, a ne onima koje želite da kao prijatelje. Postoji neka vrsta ličnog mentalnog problema, i ne znam šta se može učiniti po tom pitanju“, rekao je on, a prenela Raša tudej.

Ove izjave izazvale su diplomatski slom u Kijevu, pri čemu su zvaničnici ispalili niz uvreda na račun Mađarske u celini i Kovera lično. Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrej Sibiga doveo je u pitanje Koverovo mentalno zdravlje.

"Poznaješ magarca po ušima, a budalu po brbljanju. Kratki um ima dug jezik“, napisao je Sibiga na Fejsbuku, kritikujući "neprihvatljive, zlobne opaske ’ispod prosečnih političara’ kao što je šef mađarskog parlamenta".

Sličan odgovor dalo je i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je od Kovera zahtevalo da pokaže dokaze o sopstvenom mentalnom zdravlju.

"Dalja procena Koverovih reči direktno zavisi od procene koja stoji u njegovom zdravstvenom kartonu", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Zvaničnik je takođe optužio Mađarsku da "tvrdoglavo" nastavlja da "baca blato na Ukrajinu i briše ruske zločine", dok je sugerisao da se zemlja "više puta" u istoriji našla na strani "zla".

Kijev je više puta kritikovao Mađarsku zbog njenog uočenog nedostatka podrške u tekućem sukobu, kao i zbog nevoljnosti da prekine ekonomske veze sa Rusijom.

Zemlja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte i gasa i premijer Viktor Orban uspeo je da "izboksuje" da se naftni embargo EU ograniči na isporuke nafte pomorskim putem i izbacivanje patrijarha Kirila sa "crne liste" sankcionisanih pojedinaca. Ti ustupci koje je izdejstvovao žestoko su zaboleli i Kijev i Brisel.

Šta su činjenice?

Tvrdnju da je mađarski premijer rekao da ga nije briga za SAD i Ukrajinu i da ne želi da izgubi svoju državu “zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“ već su opovrgli Reuters, CHECK YOUR FACTS, Facta , Demagog i Faktograf. U analizi objavljenoj 16. juna Reuters navodi da za to ne postoje nikakvi dokazi.

Portparol Kancelarije za međunarodne komunikacije mađarske vlade izjavio je za Reuters da premijer nije izgovorio reči koje su mu pripisane u navodnom citatu. “Citat koji se pripisuje premijeru Viktoru Orbanu ne pripada njemu. Tweet na koji se pozivate je lažna vest”, rekao je portparol za Reuters.

Ovaj medij navodi i da citat nije moguće pronaći na službenim stranicama niti u transkriptima premijerovih govora te da Tvitter i napredna Google pretraga na engleskog i mađarskom jeziku nisu otkrili njegov izvor.

Reuters je, međutim, pronašao da je citat objavljen na ruskom jeziku još 27. marta, i to s objašnjenjem da je riječ o Orbanovom odgovoru na tvrdnje Zelenskog o vojnoj pomoći. Orban jeste dan ranije govorio o ovome za mađarske medije, no nije rekao ono što mu se pripisuje.

Dan ranije Viktor Orban jeste dao intervju za M1, u kom je odgovorio na komentare predsednika Zelenskog i pozive na vojnu pomoć i sankcije Moskvi, ali se navodni citat koji kruži internetom ne može pronaći među Orbanovim izjavama . Odgovarajući na komentare Zelenskog, Orban je rekao: “Dakle, pre svega treba da razumijemo ukrajinskog predsjednika, on želi da u ovoj situaciji cijeli svet ne samo podijeli njegovu bol i pomogne izbeglicama već i zauzme poziciju Ukrajine kao svoju i da bude uključen. I on traži da se NATO uključi, da se angažuje u vazdušnoj borbi, pošalje oružje, i ja to razumem, jer je za Ukrajince to razumljivo gledište. Ali mi nismo Ukrajinci, mi nismo Rusi, mi smo Mađari.” “Što se tiče pitanja gde je Mađarska - ona je na strani Mađarske”, rekao je Orban.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:32

UŽIVO! RAT U UKRAJINI 103. DAN! NATO pokrenuo vežbu u Baltiku; Britanci šalju Ukrajini novo oružje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track