PUBLICITET OTEŽAVA NEPRISTRASNOST: Suđenje dvojici bivših policajaca optuženih za smrt Džordža Flojda odloženo do 2023. godine
Foto: EPA/CRAIG LASSIG

Mineapolis

PUBLICITET OTEŽAVA NEPRISTRASNOST: Suđenje dvojici bivših policajaca optuženih za smrt Džordža Flojda odloženo do 2023. godine

Planeta -

Suđenje dvojici bivših policajaca iz Mineapolisa optuženih za smrt Afroamerikanca Džordža Flojda odloženo je do 2023. godine. Kako prenosi ABC News, federalni sudija je rekao da bi nedavno priznanje krivice Tomasa Lejna, trećeg policajca optuženog za Flojdovu smrt moglo da dovede do nepoštenog suđenja.

Sudija Henepin Piter Kahil odložio je suđenje bivšim policajcima Tu Tau i Aleksanderu Kengu za januar sledeće godine. Očekivalo se da će Tao i Keng imati suđenje 13. juna ove godine. Obojica se terete za pomaganje u ubistvu i pomaganje u ubistvu iz nehata.

Sudija smatra da bi publicitet ovog slučaja zbog nedavnog priznanja Tomasa Lejna mogao otežati da porota bude nepristrana.

- Publicitet koji okružuje ovaj slučaj mogao bi da oteža porotnicima pretpostavku da su Tao i Keng nevini - napisao je sudija u odluci. Sudac smatra da bi odlaganje omogućilo poštenije suđenje.

Džordž Flojd
foto: Youtube/Printscreen

Lejn je u maju priznao krivicu za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stepena. U zamenu za priznanje krivice, državni tužitelji su odbacili glavnu optužbu protiv njega koja se odnosi na pomaganje i podržavanje nenamernog ubistva drugog stepena.

U sporazumu o priznanju krivice stoji da će tužitelji i Lejnovi advokati zajednički preporučiti kaznu zatvora od 36 meseci. Da je Lejn išao na suđenje i bio osuđen po svim optužbama, mogao je da dobije maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Svu trojicu je savezna porota osudila u februaru zbog optužbi za kršenje građanskih prava Džordža Flojda jer nisu intervenisali ili mu pružili pomoć dok je njihov kolega Derek Šovin klečao na vratu Afroamerikanca.

Šovin je priznao krivicu po saveznim optužbama za kršenje Flojdovih građanskih prava i čeka na izricanje presude.

Tokom suđenja su Lejd, Keng i Tao bili svedoci te su celu krivicu prebacili na Šovina.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track