00:34

RAT U UKRAJINI 104. DAN Zelenski: Severodonjeck i Lugansk su mrtvi gradovi

blog

RAT U UKRAJINI 104. DAN Rusi: Ukrajinci američkim haubicama gađaju Rusiju! Guverner Luganska: Teško se odupiremo ruskim napadima!

Planeta -

Danas je 104. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Utorak, 7. jun

* Zelenski: Severodonjeck i Lugansk su mrtvi gradovi

* Ministarstvo odbrane: Završavamo sa oslobađanjem Svjatogorska i susednih teritorija

* Incident na sednici Saveta bezbednosti UN

Guverner: Braniocima je teško da se odupru ruskim napadima u centru Severodonjecka

Guverner ukrajinske oblasti Lugansk Sergej Hajdaj je na svom kanalu u Telegramu saopštio da se ukrajinski branioci u centru Severodonjecka „teško“ odupiru ruskim napadima.

Hajdai tvrdi da ruske snage, uprkos tome, i dalje nemaju kontrolu nad ovim strateški važnim gradom. Ako Severodonjeck padne u ruske ruke, to će značiti da su Rusi u potpunosti preuzeli kontrolu nad Luganskom oblasti.

U izjavi za Telegram, guverner navodi i da ruske snage neprestano granatiraju Lisičansk, grad nedaleko od Severodonjecka.

Rusi tvrde: Ukrajinci američkim haubicama gađaju teritoriju Rusije

Kijev gađa pogranična područja Rusije iz haubica NATO-a sa teritorije silosa u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik Centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Zelenski spreman da razgovara sa Putinom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski još jednom je istakao da je spreman da otpočne mirovne pregovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Lavrov i Čavušoglu sutra o nastavku mirovnih pregovora

Tokom posete Turskoj 8. juna, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovaraće sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom o izgledima za nastavak mirovnih pregovora sa Ukrajinom, saopštilo je u utorak rusko ministarstvo.

Ruski parlament izglasao izlazak iz Evropskog suda za ljudska prava

Ruska državna Duma usvojila je u utorak dva zakona kojima se ukida jurisdikcija Evropskog suda za ljudska prava nad Rusijom.

Prvim zakonom Rusija se uklanja iz nadležnosti suda, dok po drugom zakonu Rusija neće implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava.

Evropski sud za ljudska prava više nije nadležan u Rusiji

Ruska Državna duma usvojila je dva zakona kojima se ukida jurisdikcija Evropskog suda za ljudska prava na teritoriji Rusije, nakon što je Moskva saopštila da planira da napusti taj sud usled konflikta u Ukrajini.

Jedan od dva zakona ukida jurisdikciju Suda u Rusiji, a drugi određuje 16. mart kao trenutak odvajanja, pa presude protiv Rusije donete nakon tog dana ne mogu da se implementiraju.

Šojgu tvrdi: Kontrolišemo još jedan grad u Ukrajini

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da su Rusi osvojili kontrolu nad gradom Svjatogorsk u Ukrajini.

On je dodao da su pod njihovom kontrolom značajni delovi Donjecka i Luganska, leva obala reke Severski Donjec, kao i gradovi Svjatogorsk i Krasni Liman.

IAEA šalje misiju u Zaporožje, Ukrajinci besni

Ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom" kritikovala je danas plan Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pošalje delegaciju u nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontrolišu Rusi, rekavši da nije tražila takvu posetu.

"Ovu poruku generalnog direktora IAEA smatramo još jednim pokušajem da se na bilo koji način dođe do elektrane kako bi se legitimisalo prisustvo okupatora i u suštini opravdale sve njihove akcije", saopštio je Energoatom na Telegramu, prenosi Rojters. Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je juče da ta organizacija radi na slanju međunarodne misije stručnjaka u nuklearnu elektranu u Zaporožju u Ukrajini, najveću u Evropi, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Tri evropske zemlje udvostručile isporuke ruske nafte

Brodarske firme u tri najveće pomorske zemlje Evropske unije, Grčkoj, Kipru i na Malti, udvostručile su količinu ruske nafte koju prevoze od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, prenosi Independent.

Firme i brodovi povezani sa te tri zemlje u maju prevezli u proseku 58 miliona barela ruske nafte, preneli su britanski mediji pozivajući se na analizu Global vitnesa, nevladine organizacije.

To je gotovo dvostruko više od 31 milion barela koje su zajedno prevezli u februaru. Te tri zemlje imaju najveću brodsku flotu u EU, navodi Rojters.

"Brodovi povezani s Grčkom, Kiprom i Maltom ismevaju napore EU da sankcionše Putinovu ratnu mašineriju, a pri tome održavaju priliv novca u Rusiju", rekao je Luis Godar, viši savetnik za istraživanje podataka u Global vitnesu za Independent.

Kako prenosi Market insajder, nema dokaza da firme i tankeri koji prevoze rusku naftu krše sankcije.

Institut za rat: Promenila se situacija u Crnom moru, Rusija mijenja taktiku

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U analizi se navodi da se situacija u Severodonjecku značajno pogoršala i da su u gradu u toku teške borbe.

Ukrajinske pomorske snage osporavaju rusku dominaciju nad severozapadnim delom Crnog mora i tvrde da sprečavaju ruske ratne brodove da djeluju blizu obale. Zbog toga su, navodi se u analizi, pomorske snage naknadno morale da promene svoju taktiku u Crnom moru i da se više oslanjaju na obalne obrambene sisteme Bal i Bastion u okupiranom Hersonu i na Krimu nego na morsku protivazdušnu odbranu.

Britanski obaveštajci: Ukrajina uspela da povrati delove Severodonjecka

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da su ukrajinske snage uspele da povrate delove Severodonjecka, iako ruska vojska verovatno još uvek drži istočni deo grada.

Dodaje da je verovatni plan ruskih snaga da odseku područje Severodonjecka sa severa i juga.

Herson: Referendum o priključenju Rusiji

Zamenik načelnika vojno-civilne administracije ruskih snaga u Hersonskoj oblasti Kiril Stremousov rekao je da će u toj oblasti biti održan referendum o priključenju Rusiji, prenosi Izvestija.

U toj oblasti je, kako je ranije naveo načelnik administracije Volodimir Saldo, građanima već omogućeno da apliciraju za državljanstvo Ruske Federacije u humanitarnim centrima i okružnim policijskim upravama.

Ruski univerziteti isključeni iz Bolonjskog procesa

Svi ruski univerziteti isključeni su iz Bolonjskog procesa, rekao je danas zamenik ministra nauke i visokog obrazovanja Dmitrij Afanasjev.

On je naveo da je Bolonjska grupa 11. aprila saopštila je da ukida predstavništvo Rusije i Belorusije u svim povezanim strukturama.

"S obzirom na to da su naši rektori, rukovodioci obrazovnih institucija potpisali obraćanje Ruskog saveza rektora o podršci predsednika u vezi sa specijalnom vojnom operacijom, faktički su time sve obrazovne organizacije zemlje isključene iz Bolonjskog procesa. Rekao bih da je nas napustio Bolonjski sistem, a ne mi njega", rekao je zamenik ministra.

Bolonjski proces je nastao nakon što su ministri obrazovanja 29 evropskih država u Bolonji 1999. godine potpisali Bolonjsku deklaraciju o reformi sistema visokog obrazovanja Evrope.

Incident na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Dok se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obraćao 15-članom telu i optužio Moskvu da podstiče globalnu krizu sa hranom svojom invazijom na Ukrajinu, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja napustio je sastanak.

Mišel je takođe optužio ruske trupe za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, posebno navodeći izveštaje o seksualnom nasilju, opisujući ga kao "taktiku mučenja, terora i represije", što je Nebenzja kategorički odbacio.

SAD: Rusija krade ukrajinsko žito da bi ga prodala za profit

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da postoje verodostojni izveštaji da Rusija krade ukrajinski izvoz žitarica kako bi ga prodala za vlastiti profit.

Ranije danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da bi do jeseni u Ukrajini moglo ostati čak 75 miliona tona žitarica.

Zelenski: Više od 2500 zatvorenika iz Azovstalja moglo bi biti zatočeno na istoku zemlje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da bi više od 2500 zatvorenika iz čeličane Azovstalj u Marijupolju sada moglo biti zatočeno u regijama Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Zelenski je rekao da se ruski planovi stalno menjaju u pogledu postupanja sa tim zatvorenicima, uključujući nameru održavanja takozvanog javnog suda.

Zvaničnici Narodne Republike Donjeck govorili su o suđenju nekima od branitelja Azovstalja koji su navodno počinili kršenje ljudskih prava.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track