KOLIKO DUGO ĆE JOŠ BORIS DŽONSON OPSTATI NA VLASTI? Preživeo je glasanje o poverenju, ali je njegov položaj značajno uzdrman
Foto: EPA / Andy Rain

analiza cnn

KOLIKO DUGO ĆE JOŠ BORIS DŽONSON OPSTATI NA VLASTI? Preživeo je glasanje o poverenju, ali je njegov položaj značajno uzdrman

Planeta -

Boris Džonson je preživeo glasanje o poverenju koje je organizovala njegova stranka. Konzervativni poslanici glasali su sa 211 prema 148 da se Džonsonu dozvoli da ostane lider stranke - i, uz to, premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlada je hrabro prihvatila rezultat koji je Džonson opisao kao "ubedljiv" i "odlučan".

"Mislim da je ovo veoma dobar rezultat za politiku i za zemlju“, rekao je on u intervjuu datom ubrzo nakon glasanja.

Ali, stojeći u Domu parlamenta, bilo je nemoguće ignorisati gadljiv izraz lica poslanika koji su se izgubili iz prostorije dva minuta od objave.

Rezultat je bio daleko više tesan nego što su se plašili čak i najpesimističniji Džonsonovi saveznici. Uoči glasanja, mnogi su smatrali da je margina od 80 najgori scenario. Sada se Džonsonove pristalice muče da "ispinuju" ove rezultate kao pobedu ili da donesu odluku šta će biti njihov sledeći potez, pošto Džonsonovo premijersko mesto izgleda nesigurnije nego ikada od kada je preuzeo dužnost.

Pre glasanja, Grejem Brejdi, predsednik poslaničkog Odbora 1922, obavestio je Džonsona da su 54 pisma nepoverenja - prag potreban za pokretanje glasanja - podneta u nedelju popodne.

To je usledilo nakon napetog vikenda za premijera, kada je bio glasno izviždan u javnosti na događaju povodom proslave kraljičinog Platinastog jubileja i nakon što je njegov lični rejting u anketi dodatno opao nakon skandala "Partigejt" - kada su u Dauning stritu u jeku korone i lokdauna organizovane žurke.

Iako bi glasanje moglo uticati na njegovo nasleđe, Džonson nikada nije očekivao da će izgubiti. Ne samo da je njegovim protivnicima bio potreban ogroman broj poslanik - 180 - da glasaju protiv Džonsona, već nije bilo očiglednog alternativnog kandidata da ga zameni.

Kada se premijer obratio polanicima uoči glasanja u Parlamentu, dočekan je burnim aplauzom i lupanjem. Pristalice koje su napuštale prostoriju rekli su da je Džonson bio ozbiljno raspoložen, da je govorio o politici i kako da se zemlja povede napred, umesto uobičajenih pošalica. Neki kritičari su takođe rekli da je dao ozbiljan ton na sastanku i da očekuju da će Džonson pobediti.

Džonson i njegovi saveznici se sada nadaju da će Konzervativna partija i ostatak zemlje uspeti da zaborave na "Partigejt", skandal u kome je Džonson prvi britanski premijer koji je prekršio zakon dok je bio na vlasti.

Međutim, njegova politička budućnost je daleko od bezbedne. Džonsonov rejting zemlji nastavlja da opada - kao i ankete za njegovu stranku u celini.

Konzervativna stranka mesecima pada u popularnosti zbog silnih skandala - od zaštite poslanika koji je prekršio pravila lobiranja do toga da je drugi poslanik proglašen krivim za seksualno zlostavljanje 15-godišnjeg dečaka.

Njihovo postupanje sa skandalom Partigejt je povremeno bilo nespretno i nekoherentno. A disciplina među poslanicima konzervativaca - uključujući i one na vladinom platnom spisku - je loša, sa brifinzima koji se svakodnevno pojavljuju u medijima, a Džonsonov autoritet često podriva.

Šta je sledeće za Džonsona?

Konvencionalno, dobijanje glasanja o poverenju znači da je lider konzervativaca imun na takav izazov još 12 meseci.

Međutim, već kruže glasine da poslanici, besni što se glasanje dogodilo prerano u njihovim očima, traže načine na koje bi pravila mogla da se zaobiđu.

Zajedno sa opadanjem popularnosti samog Džonsona, opada i popularnost njegove stranke.

Ovog leta, konzervativci bi potencijalno mogli da izgube dva poslanička mesta na dopunskim izborima koji će se održati 23. juna. Ako do toga dođe, teško će čak i Džonsonove najglasnije pristalice moći da tvrde da premijerova nepopularnost nema nikakve veze sa tim. U tom trenutku, i drugi poslanici bi mogli da se zapitaju da li će moći da zadrže svoja mesta na sledećim opštim izborima, koji su trenutno zakazani za 2024.

Iako Džonson očajnički želi da zadrži svoj posao, veliki broj njegovih poslanika i dalje vidi ovo leto kao najbolju šansu da ga uklone sa vlasti i postave novog lidera.

Da bi izbegao sve ovo, Džonson će morati da preokrene svoju i popularnost svoje stranke. Ovo je trenutno teško iz više razloga. Velika Britanija prolazi kroz najgoru krizu troškova života koju je doživela poslednjih decenija. S obzirom da su konzervativci na vlasti od 2010. godine, teško im je da tvrde da i dalje imaju rešenje.

Čak i saveznici u četiri oka priznaju da je nešto od Džonsonove magije nestalo. Poslednjih nedelja, brojni pro-Džonsonovi poslanici rekli su za CNN da osećaju da njegova harizma nestaje i da premijer sve više deluje umorno i bez ideja. Pitaju se koliko dugo mogu da puštaju lidera da se šlepa na račun stranke.

Za sada, Boris Džonson može privremeno da odahne. Ali dobijanje ovog glasanja o poverenju daje mu samo malo prostora za disanje.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track