ABRAMOVIČU PLENE DVA AVIONA VREDNA 400 MILIONA DOLARA Sud u Njujorku potpisao nalog, ali letelice nisu u SAD!
Foto: Profimedia / Jason Mitchell/Alamy

Zeleno svetlo za akciju

ABRAMOVIČU PLENE DVA AVIONA VREDNA 400 MILIONA DOLARA Sud u Njujorku potpisao nalog, ali letelice nisu u SAD!

Planeta -

Savezni sudija u Njujorku potpisao je ponedeljak nalog sa kojim se dozvoljava, a prema odluci Ministarstva pravde, da se ruskom multimilijarderu Romanu Abramoviču zaplene dva aviona čija vrednost se procenjuje na 400 miliona dolara.

Međutim oko istih aviona pokrenute su dve paralene akcije. Osim Ministarstva pravde, u sličnu operaciju uključeno je i Ministarstvo trgovine, odnosno Industrijski biro koji traži da se Abramovič kazni, kaznom koja iznosi dvostruku vrednost aviona.

Kako navodi američki CNBC u pitanju su dva mlazna aviona Boing 787-8 Dreamliner i Gulfstream G650 ER, navodi se u dokumentima koji su podneti o zapleni u američkom okružnom sudu na Menhetnu.

Inače, tužioci su rekli da oba aviona, nisu na teritoriji SAD, nego u Rusiji, gde su odleteli u martu mesecu ove godine, s čime su prekršena američka izvozna ograničenja nametnuta Rusiji, posle napada te zemlje na Ukrajinu.

Ta ograničenja se odnose na zabranu uvoza, izvoza, ili transfera aviona, delova i komponenti aviona proizvedenih u SAD ili Rusiji bez dozvole američkih vlasti.

Prema sudskim spisima Boing 787-8 Dreamliner vredan je 350 miliona dolara i nalazi se prema američkim podacima u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok druga letelica Gulfstream G650 nalazi se u Rusiji.

Svi izveštaji načinjeni su kako navodi CNBC na osnovu izjave agenta FBI, čije ime se ne navodi, osim da je data pod zakletvom, a u kojoj tvrdi da su to Abramovičeve letelice koje je on posedovao i kontrolisao preko niza lažnih kompanija.

Inače vlasti Džersija malog ostrva koje se nalazi u kanalu La Manš zamrzli su 7 milijardi dolara za koje se sumnja da su povezani sa Abramovičem. Inače radi se o malom ostrvu uz obale Normandije, i imaju samoupravu i pod patronatom su kraljice Elizabete II.

Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja