STRANI VOJNICI STIGLI U POMOĆ UKRAJINCIMA: Skaj Njuz objavio nepotvrđen snimak iz Severodonjecka! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

opasno

STRANI VOJNICI STIGLI U POMOĆ UKRAJINCIMA: Skaj Njuz objavio nepotvrđen snimak iz Severodonjecka! VIDEO

Planeta -

Ruske snage i ukrajinski branioci danima vode žestoke bitke za Severodonjeck, ključni grad na istoku Ukrajine. Ako Severodonjeck padne u ruske ruke, to će značiti da su Rusi preuzeli kontrolu nad celom Luganskom oblasti.

Na društvenim mrežama se danas pojavio snimak na kojem se, prema pisanju Skaj njuza, vidi kako strani borce pristižu u Severodonjeck da se bore rame uz rame sa ukrajinskim braniocima. Nije sasvim jasno kada je snimak napravljen, ali se pretpostavlja da je snimak snimljen nedavno.

Rusija je danas objavila da je zauzela velike delove istočne Ukrajine posle žestokih, višenedeljnih udara i nedavnog razmeštanja dodatnih vojnika.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da ruske snage sada kontrolišu 97 odsto regiona Lugansk.

Rusija je kao glavni cilj invazije na Ukrajinu postavila zauzimanje celog Donbasa, koji čine regioni Donjeck i Lugansk, i gde se proruski separatisti podržani od Moskve bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine.

Trenutno nije jasno da li će Rusija pokušati da proširi ofanzivu i na druge oblasti u Ukrajini ako zauzme Donbas. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je juče Zapad da će Moskva odgovoriti zauzimanjem veće ukrajinske teritorije ako snabde Kijev raketama dugog dometa koje mogu da dosegnu rusku teritoriju.

Šojgu je danas rekao da su ruske snage zauzele stambene četvrti u gradu Severodonjeck i da se bore za kontrolu nad industrijskom zonom na njegovoj periferiji i nad obližnjim mestima.

Severodonjeck, administrativni centar regiona Lugansk, u fokusu je ruske ofanzive prethodnih dana. Severodonjeck i obližnji Lisičansk su jedina dva grada u Donbasu koja odolevaju ruskim napadima.

Na početku ofanzive, ruske snage su preuzele kontrolu nad celim regionom Hersonom i velikim delom regiona Zaporožje, na jugu Ukrajine. Ruski zvaničnici i njihovi lokalni saveznici razmatraju planove da ti regioni proglase nezavisnost ili da budu pripojeni Rusiji.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da Moskva raspoređuje dodatne vojnike u istočnoj Ukrajini i pozvao Ukrajince da ne budu malodušni zbog preokreta na bojnom polju.

"Ne dozvolite da vas uplaši vest da smo nešto ustupili. Jasno je da su taktički manevri u toku. Nešto ustupimo, nešto vratimo", kazao je Podoljak.

Guverner regiona Lugansk Sergej Hajdaj priznao je da ruske snage kontrolišu industrijsku periferiju Severodonjecka.

"Najteže ulične bitke se nastavljaju, sa različitim stepenom uspeha. Situacija se stalno menja, ali Ukrajinci odbijaju napade", rekao je Hajdaj za Asošiejted pres.

On je naveo da su ukrajinske snage odbile 10 ruskih napada u prethodna 24 sata, ali njegove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno proveriti.

Ukrajina dobija oružje i municiju od Zapada kako bi se odbranila od ruskih napada. Ta pomoć je postala meta ruske artiljerije i ratnog vazduhoplovstva.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track