BIVŠI VAGNEROVAC TRAŽI AZIL U FRANCUSKOJ: Objasnio zašto je napustio privatnu armiju, o svemu objavio i knjigu! VIDEO
Foto: Screenshot YT/C à vous

drama

BIVŠI VAGNEROVAC TRAŽI AZIL U FRANCUSKOJ: Objasnio zašto je napustio privatnu armiju, o svemu objavio i knjigu! VIDEO

Planeta -

Lice Marata Gabidulina je izborano posle godina rada u surovim uslovima, a kosa mu se proredila. Ali sa 56 godina građen je kao 30 godina mlađi muškarac. Nosi zdepast prsten sa slikom lobanje.

Lobanja je simbol Vagnerove grupe — privatne ruske plaćeničke grupe za koju se veruje da je finansirao oligarh blizak predsedniku Vladimiru Putinu. Grupa se bori zajedno sa ruskom vojskom u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa. I rasprostranjeno je verovanje da su bar neki od „malih zelenih ljudi“ – dobro obučenih boraca koji su nosili uniforme bez obeležja ili oznaka – koji su zauzeli deo istočne Ukrajine 2014. bili vojnici Vagner grupe.

Ove nedelje Ukrajina je optužila najmanje dva člana Vagner grupe za ratne zločine, prenosi npr.com

Ali aktivnosti Vagner grupe nisu ograničene samo na Ukrajinu. Organizacija je takođe bila aktivna širom Afrike poslednjih godina — Libije, Sudana, Mozambika, Malija i Centralnoafričke Republike. Danas se smatra da ima oko 10.000 članova Vagner grupe.

Gabidulin, koji živi u Francuskoj, gde je zatražio azil, prvi je bivši Vagnerov vojnik koji je javno govorio. Francuski izdavač, Mišel Lafon, objavio je svoju knjigu o svojim iskustvima, Moi Marat, bivši komandant de l'armee Vagner (Ja Marat, bivši komandant Vagnerove vojske). Knjiga je objavljena prošle godine na ruskom, ali tek treba da se pojavi na engleskom.

Rođen u sovjetskom regionu Baškirska, u današnjoj centralnoj Rusiji, Gabidulin je služio 10 godina kao oficir u sovjetskoj vojsci pre nego što je otpušten. Godine 2015. našao se bez posla i veoma depresivan.

„Bio sam depresivan i prijatelj mi je rekao za ovu privatnu vojnu kompaniju za koju bih mogao da se kvalifikujem zbog svog vojnog iskustva“, kaže on.

Vagnerovu grupu često nazivaju „Putinovom vojskom u senci“, iako je Kremlj uvek poricao odgovornost za njene aktivnosti ili čak saznao o njima. Veruje se da je grupu osnovao 2014. godine ruski veteran čečenskog rata koji se toliko divio Hitleru da je grupu nazvao po Rihardu Vagneru, Firerovom omiljenom kompozitoru.

Organizacija je prvi put privukla pažnju sveta 2014. godine, boreći se zajedno sa separatistima koje podržava Rusija u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini.

Vlada SAD je Vagnerovce nazvala "proksi silom" ruskog ministarstva odbrane. Gabidulin kaže da je grupa po mnogo čemu slična ruskoj vojsci - sa mnogo bivših oficira u korpusu. Ali to je takođe veoma različito.

„Veoma je fleksibilan i može brzo da promeni strukturu, u zavisnosti od okolnosti“, kaže on. „To je mala vojska koja je opremljena svime. A šta radimo zavisi od našeg klijenta.“

Poznato je da se ti klijenti kreću od hunte koja vlada Malijem do sirijskog predsednika Bašara Asada. Gabidulin je služio tri godine u Siriji.

„U Siriji je jedan cilj bio brzo ostvariti pobedu“, kaže on. „Ali drugi cilj koji je bio jednako važan, bio je da se sakrije broj gubitaka koje je ruska vojska imala u toj kampanji. Zato što smo želeli da stvorimo sliku jake ruske vojske koja je ostvarila pobedu uz malu cenu.

Ali sve je to bila odluka, kaže on. Trošak je bio ogroman, ali niko nikada neće znati prave brojke. U stvari, kažu stručnjaci, često su vojnici Vagner grupe bilina linijama fronta — tako da su njihovi gubici veći od gubitaka regularne vojske, a privatne armije se ne računaju.

Kevin Limonije, specijalista za Vagner grupu koji predaje geopolitiku na Univerzitetu u Parizu 8, kaže da Vagner nije grupa, to je brend i veoma različit od ruske vojske. „Ne postoji kao zvanična struktura“, kaže on.

To, kaže Limonije, čini Vagner drugačijim od privatnih vojnih kompanija poput ozloglašene — i veoma javne kompanije Blekvoter, koja je zaradila milijarde tokom ratova predvođenih SAD u Iraku i Avganistanu pre nego što je promenila vlasnika i preimenovala se. Limonije naziva Vagnerovu grupu „galaksijom organizacija sa različitim imenima kojima je teško ući u trag“.

Zapadne vlade i analitičari koji proučavaju grupu veruju da Vagner grupu finansira Jevgenij Prigožin, isti oligarh koji FBI još uvek traži zbog mešanja u SAD 2016. predsedničkim izborima.

Limonije kaže da Pregožin ima imperiju zasnovanu na tri vrste aktivnosti.

„Prva vrsta delatnosti je, naravno, plaćenička i bezbednosna delatnost“, kaže on. „Drugi tip je posao sa dezinformacijama i informacioni rat, a treći je eksploatacija prirodnih resursa u Africi.

Ovaj stručnjak kaže da je Vagnerova zarada izuzetno porasla poslednjih godina zbog poslovanja u Africi.

Gabidulin kaže da kada ste deo Vagnera, manje-više se brinete za sebe, jer vaš posao ne postoji u stvarnom svetu.

„Osoba koja je deo ove grupe postoji u pravnom vakuumu“, kaže on. „Dakle, šta god da mu se desi, dogodi se. Kompanija nije registrovana u Rusiji ili bilo gde drugde. Ali to takođe znači, kaže Gabidulin, da su vojnici oslobođeni svih posledica po svom ponašanju — osoba koja „ne postoji“ može sve.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track