OPERATIVCI RUSKE GRUPE VAGNER STIGLI NA ISTOK UKRAJINE Britanci procenjuju: Ima ih oko 1.000! Udaraju tamo gde su Ukrajinci jaki!
Foto: Adeline Fjodorowitsch / Alamy / Alamy / Profimedia

specijalci

OPERATIVCI RUSKE GRUPE VAGNER STIGLI NA ISTOK UKRAJINE Britanci procenjuju: Ima ih oko 1.000! Udaraju tamo gde su Ukrajinci jaki!

Planeta -

Plaćenici ruske grupe Vagner raspoređeni su na istoku Ukrajine, saopštilo je u ponedeljak britansko Ministarstvo odbrane, procenjujući da bi u zemlji moglo da bude raspoređeno oko 1.000 boraca te paravojne grupe.

„Privatna ruska vojna grupa Vagner je raspoređena u istočnoj Ukrajini“, saopštilo je ministarstvo na Tviteru. „Mogli bi da rasporede više od hiljadu plaćenika“, dodaje on. Vagnerova grupa, koja se smatra bliskom predsedniku Vladimiru Putinu, već je delovala u Maliju, Libiji i Siriji, prenosi Frans pres.

„Zbog velikih gubitaka i u velikoj meri blokiranog napretka u invaziji (Ukrajine), Rusija je verovatno bila prinuđena da premesti Vagnerov štab u Ukrajinu kako bi zaoštrila operacije u Africi i Siriji“, rekao je London. Prema jednom zapadnom zvaničniku, ruske snage koncentrišu napore u Ukrajini na Donbas gde se suočavaju sa „najopremljenijim i najbolje obučenim ukrajinskim snagama“.

Stoga, dodaje izvor, „oni pokušavaju da opkole separatističke snage, uz pomoć ruskih snaga i osoblja Vagnerove grupe u oblastima Lugansk i Donjecka“. Vagner grupa je među ruskim kompanijama i pojedincima obuhvaćenim novim sankcijama koje je London uveo u četvrtak kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Kurir.rs/Večernji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track