Britanski hrišćani po pravdu u Strazbur
Foto: Tanjug

Britanski hrišćani po pravdu u Strazbur

Planeta -
Oštećeni hrišćani su izgubili odvojene parnice pred britanskim sudovima na osnovu tužbe da su bili diskriminisani od poslodavaca

LONDON - Četvoro hrišćanskih vernika iz Britanije, koji tvrde da su izgubili posao zbog svojih verskih ubeđenja, obratiće se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu s obzirom na to da su izgubili pravnu bitku pred domaćim sudovima.

Oštećeni hrišćani su izgubili odvojene parnice pred britanskim sudovima na osnovu tužbe da su bili diskriminisani od poslodavaca.

Među njima je i bivša službenica britanske aviokompanije "Britiš ervejz" Nadia Eveida koja je izgubila posao 2006. nakon što je odbila da sa vrata ukloni ogrlicu sa krstom.

Iz sličnog razloga je posao u bolnici izgubila medicinska sestra Širli Čaplin, prenela je britanska mreža Bi-Bi-Si.

Zamajac hrišćanima da zaštitu svojih prava potraže u Strazburu dala je britanska Komisija za jednakost i ljudska prava, koja je ocenila da su sudije u ovim slučajevima "suviše usko" tumačili zakon o ravnopravnosti.

Prema njenom mišljenju, presude u "verskim" procesima dale su za pravo poslodavcima da primene neograničene restrikcije na ponašanje hrišćana na radnom mestu.

Komisija je podsetila da je u slučaju službenice "Britiš ervejza", ta aviokompanija obrazložila da je nošenjem krsta na lančiću optuštena radnica prekršila uputstvo o bezbednosti, ali i pravila o oblačenju.

Britanski sudovi pretežno donose presude protiv hrišćana, povremeno uporedjujući njihova verovanja sa svetovnim načelima što, kako Bi-Bi-Si navodi, vernicima ne ide na ruku.

Britanski javni servis ocenjuje da će ishod procesa u Strazburu označiti "prekretnicu" u onome što je postala spora, ali sveobuhvatna i duboka društvena promena.

Evropski sud će, kako se očekuje, posebnu pažnju posvetiti onim slučajevima u kojima su hrišćani bili izloženi diskriminaciji pošto su bili primorani da pruže neku uslugu homoseksualcima uprkos njihovom verovanju da je reč o svetogrđu.

Odluka suda u Strazburu, ma kakva ona bila, omogućiće hrišćanima da uskoro bez straha nose krst, dok je presuda oko njihovih stavova u veza sa homoseksualnošću na dugom štapu, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track