SREBRENICA: Srpkinja i Bošnjak zakazali venčanje

SREBRENICA: Srpkinja i Bošnjak zakazali venčanje

Planeta -
Almir i Dušica dobili su sina Jusufa pre sedam meseci, a planiraju da se venčaju u maju sledeće godine je Dušicu

BANJALUKA - Almir Salihović i Dušica Rendulić planiraju da se venčaju u maju sledeće godine, a kada to učine, biće to prvi mešoviti brak od rata u Srebrenici, gde je pre rata taj procenat bio čak 33 odsto.

Priču o tom slučaju objavio je kanadski list Toronto star, koji ističe da su prijatelji Saliohovića, kada im je pre dve godine saopštio da je zaljubljen u hrišćanku, koja potiče iz srpsko-hrvatskog braka, bili neprijatno iznenađeni.

"Rekli su mi da sam lud, da to ne mogu uraditi, jer se to jednostavno ne radi. Rekli su mi da je to ravno samoubistvu", priseća se Salihović (28). On se nije obazirao na njihove kritike i tako je, zajedno sa verenicom Dušicom postao simbol skromnog napretka u podeljenoj Bosni i Hercegovini, konstatuje kanadski list.

Salihović je buduću suprugu, koja je iz Gospića, u Hrvatskoj, upoznao u maju 2010. godine na pijaci u Tuzli, u vreme dok je bila u poseti baki u jednom selu u blizini tog grada.

"Sećam se da sam namerno ispustila flašu mleka ispred njega, samo kako bi me primetio", priznala je ona o dodala:"I primetio me je. Ništa mi nije rekao, samo se nasmejao.

"Dan kasnije, imali su prvi sastanak, a već sedam dana posle su se zabavljali, da bi u novembru 2010. godine Salihović predložio da se iz Tuzle presele u Srebrenicu, na plac njegov majke.

Nemačka humanitarna agencija "Habitat for Humanity" izgradila im je kuću, a pre sedam meseci dobili su sina, kome su dali ime Jusuf.

Odluku Salihovića da oženi Srpkinju ne podržavaju svi u Srebrenici, gde su pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine pobili oko 8.000 muškaraca, piše kanadski list.

"Da moj sin dovede Srpkinju, rekla bih: "U redu, živi s njom, ali ne pod mojim krovom", kaže njegova majka Šefika (47), koja je tokom rata izgubila muža i još 14 članova šire porodice. Isto bih rekla sinu i da dovede i Kanađanku, a ne samo Srpkinju, rekla je Šefika.

Dušica, pak, ne haje za mišljenje Srebrenčana i u udaji za muslimana vidi prednost.

"Kao hrišćanka, uvek sam volela Božić, zbog kolača i poklona, ali i muslimanski praznici znaju biti predivni", kaže ona, dodajući da najviše uživa u bajramskoj baklavi.

U Srebrenici danas živi skoro 12.000 stanovnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track