ZDRAVSTVENE USTANOVE U FRANCUSKOJ ODUMIRU ZBOG NEDOSTATKA RESURSA! Radnici nezadovoljni, traže veće plate
Foto: Printscreen/YouTube

pred izbore

ZDRAVSTVENE USTANOVE U FRANCUSKOJ ODUMIRU ZBOG NEDOSTATKA RESURSA! Radnici nezadovoljni, traže veće plate

Planeta -

Samo nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, zdravstveni radnici protestovali su u gradovima širom zemlje tražeći veće plate i više zaposlenih u medicinskim službama.

Predsednik Emanuel Makron, koji je nedavno izabran za drugi predsednički mandat, naredio je da se tačno ustanovi kojim je službama hitne medicinske pomoći potrebna neodložna pomoć u ljudstvu, upozorivši da "nema vremena za gubljenje", prenosi TV Frans 24.

"Ni jedno medicinsko odeljenje nije pošteđeno, naše javne zdravstvene ustanove su u procesu odumiranja zbog nedostatka resursa"- upozorio je Pjer Vak, šef sindikata Se-Že-Te u Strazburu, na istoku Francuske.

Protesti su jutros počeli u bolnicama i u popodnevnim satima su nastavljeni u ministarstvu zdravstva u Parizu, gde je osoblje u belim medicinskim mantilima mahalo transparentima sa porukama poput "Unajmite više ljudi i platite više, hitno je".

Grupa radnika francuske hitne pomoći otkrila je u majskoj anketi da je najmanje 120 odeljenja hitne pomoći širom zemlje već smanjilo obim poslovanja ili se spremaju da to učine nakon krize izazvane pandemijom korona viruisa.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track