01:03

RAT U UKRAJINI 105. DAN IAEA: Zračenje u zoni Černobilja kao pre rata

blog

RAT U UKRAJINI 105. DAN Rusi tvrde: Ukrajina planira provokaciju sa hemijskim oružjem za koji će optužiti Moskvu!

Planeta -

Danas je 105. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Sreda, 8. jun

* Ruski ministar odbrane tvrdi da je oslobođen veći deo Donjecka i Luganksa

* Turska pokušava da postigne dogovor za izvoz žita iz Ukrajine

* Zelenski: Čeka nas teška zima

Služba bezbednosti Ukrajine priprema provokaciju sa hemijskim supstancama u ukrajinskom gradu Sumiju, a cilj je da se optuži Rusija, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnika Mihail Mizincev.

„Prema planu 'scenarista iz Kijeva', jedinice Oružanih snaga Ukrajine izvešće artiljerijske napade iz naseljenih mesta Sumske oblasti na pogranična područja Rusije. Nakon inscenirane uzvratne vatre, koju su navodno otvorile Oružane snage Rusije, pripadnici ukrajinskih obaveštajnih službi planiraju da rasprše jake otrovne supstance u području provokacije“, rekao je Mizincev.

Kako je precizirao, prema raspoloživim pouzdanim informacijama, novu provokaciju pripremaju pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine. Ukrajinski vojnici i militanti su u Sumiju već dobiti odela za hemijsku zaštitu. Oni prolaze obuku o proceduri u slučaju proglašenja hemijske uzbune.

„Ovaj slučaj će zabeležiti stručnjaci Organizacije za zabranu hemijskog oružja i biće iskorišćen kako bi se kasnije Oružane snage Rusije optužile za upotrebu hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva“, upozorio je Mizincev.

On je skrenuo pažnju svetskoj zajednici da Oružane snage Rusije ne koriste hemijsko oružje, te da su sve njegove zalihe uništene u Rusiji u skladu sa sklopljenim sporazumima.

Ruski general je saopštio i da su ukrajinski militanti i neonacisti opremili položaje u školama u Nikolajevu i Kremenčugu, dok su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine opremili položaje u zgradama Doma kulture i srednje poljoprivredne škole u Konstantinovki u DNR, ali nisu evakuisali stanovnike iz okolnih kuća.

Pored toga, u Druškovki u DNR u Centru dečjeg i omladinskog stvaralaštva ukrajinski militanti su smestili štab teritorijalne odbrane.

Ukrajina na putu da izgubi ključan grad

Ukrajinske snage u istočnom gradu Severodonjecku potisnute su ruskim bombardovanjem i sada kontrolišu samo njegova predgrađa, rekao je danas regionalni guverner za RBC-Ukrajina.

Ukrajinski specijalci su pre nekoliko dana krenuli u kontraofanzivu i očistili skoro polovinu grada, ali nije imalo smisla da ostanu kada je Rusija počela intenzivno da granatira to područje i da ga napada iz vazduha, rekao je Sergej Haidai.

"Naši ljudi sada ponovo kontrolišu samo predgrađe grada. Ali borbe i dalje traju, naši brane Severodonjeck, ne može se reći da Rusi potpuno kontrolišu grad", rekao je on.

Haidai je ranije naglasio da Ukrajina neće odustati od tog grada.

„Niko neće predati grad čak i ako naša vojska bude morala da se povuče. "Borbe i dalje traju i niko neće predati grad čak i ako naša vojska bude morala da se povuče na bolje utvrđene položaje. To ne znači da neko odustaje od grada - niko neće odustati ni od čega. Ali moguće je. moraće da se povuku“, rekao je on.

On je dodao da očekuju da ruske snage pojačaju bombardovanje grada i pokrenu veliku ofanzivu. Taj grad je jedan od poslednjih džepova otpora u istočnoj Luganskoj oblasti.

Ruske snage su fokusirale svoje napade na istočni region Donbasa, a u defanzivi su na drugim mestima.

Šefica Evropske komisije: Hrana je sad postala deo ruskog arsenala terora

Hrana je postala deo ruskog "arsenala terora", izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Peskov o izvozu ruskog žita: Isporuke moguće kada sankcije budu ukinute

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da sankcije moraju biti ukinute da bi rusko žito bilo isporučeno na međunarodna tržišta.

Peskov je naveo da trenutno "nema suštinskih diskusija" o ukidanju sankcija.

Razgovarali Zelenski i Šolc

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su telefonom i saglasili se da je potrebno učiniti sve kako bi se pokrenuo ukrajinski izvoz žitarica, posebno morskim putevima, rekao je portparol nemačke vlade.

Portparol nemačke vlade rekao je da je Šolc obavestio Zelenskog o svom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok je Zelenski na Tviteru rekao da je u razgovoru sa nemačkim kancelarom pokrenuo pitanje ruskog postupanja prema ratnim zarobljenicima, kao i integraciju Ukrajine u EU.

Još osam optužnica protiv ruskih vojnika osumnjičenih za ratne zločine

Ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova izjavila je da je podignuto još osam optužnica protiv ruskih vojnika osumnjičenih za ratne zločine, i da su tri presude već izrečene.

Ukrajina je otvorila više od 16.000 istraga o mogućim ratnim zločinima tokom rata u Ukrajini, navela je Venediktova.

Moskva negira optužbe da su njene trupe počinile ratne zločine.

Lavrov o izvozu žitarica sa Čavušogluom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u Ankari sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Lavrov je izjavio da se nada da se problemi u vezi sa izvozom žitarica iz luka u Ukrajini mogu rešiti, pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.

Rekao je da borbe u Ukrajini teku po planu i da mirovni pregovori treba da se nastave pre nego što bude bilo kakve šanse za razgovore između predsednika Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Čavušoglu je istakao da je sastanak bio plodonosan, uključujući i volju za povratak pregovorima i mogući prekid vatre.

Čavušoglu je ocenio da je plan UN da otvore koridor za izvoz žitarica iz Ukrajine razuman i da zahteva više razgovora svih strana da bi se osiguralo da brodovi budu bezbedni.

Lokalne vlasti: Izvoz ukrajinskog žita iz luke Berdjansk kreće ove nedelje

Isporuke žitarica iz ukrajinske luke Berdjansk na Crnom moru, koja je pod kontrolom ruskih trupa, biće obnovljene ove nedelje nakon završetka radova na uklanjanju mina iz mora, javlja Tas pozivajući se na lokalne vlasti.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da zatvaranjem crnomorskih luka izaziva rizik od globalne gladi.

Moskva odbacuje odgovornost za međunarodnu prehrambenu krizu, ocenjujući da su zapadne sankcije uzrok preteće globalne gladi.

Ruska ambasada upozorava SAD?

Ruska novinska agencija TASS prenela je da je ruska ambasada u Sjedinjenim Državama kritikovala američku isporuku oružja i opreme u Ukrajinu, tvrdeći da je to neodgovorno.

"Bajdenova administracija takođe pokazuje neodgovornost u vezi sa slanjem artiljerijskih sistema u Ukrajinu. Glavni rizik je eskalacija sukoba ako oružane snage Ukrajine koriste ove sisteme za napad na teritoriju Ruske Federacije. To je mnogo nepredvidivih posledica. Osim toga, Vašington ignorište očiglednu pretnju stavljanja modernog visokopreciznog oružja u ruke radikalnih nacionalista, terorista i razbojničkih formacija ne samo na teritoriji Ukrajine već i u inostranstvu", stoji u izjavi.

Norveška poklonila Ukrajini 22 samohodne haubice

Norveška je poklonila Ukrajini 22 samohodne haubice, uključujući rezervne delove, municiju i drugu opremu, saopštilo je danas norveško ministarstvo odbrane.

"Norveška vlada je čekala sa javnim objavljivanjem donacije iz bezbednosnih razloga. Buduće donacije možda neće biti objavljene ili komentarisane", navodi se u saopštenju norveskog ministarstva.

Merkel: Pokušala sam da sprečim rat

Ne krivim sebe, odgovorila je Angela Merkel na novinarsko pitanje da li je mogla više, ili da učini nešto da spreči rat.

Opširnije čitajte OVDE

IAEA: Zračenje u Černobilju kao pre rata

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su detektori zračenja u zoni isključenja oko ugašene ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilj ponovo na mreži prvi put otkako je Rusija okupirala tu oblast, ističući da su nivoi radijacije su normalni.

Zelenski: Zima koja je pred nama biće najteža ikada

Sledeća zima biće vrlo teška za Ukrajince, upozorio je predsednik Volodimir Zelenski tokom svog novog noćnog obraćanja.

"U sadašnjoj situaciji zbog pojačane agresije, ovo će zaista biti najteža zima svih godina nezavisnosti", rekao je.

Zelenski je dodao da je na sastanku s vladinim zvaničnicima i predstavnicima najvećih državnih energetskih firmi razgovarao o "uspostavljanju centra za pripremu za sledeću sezonu grejanja".

"U ovom trenutku svoj gas i ugalj nećemo prodavati u inostranstvu. Sva domaća proizvodnja biće usmerena na potrebe naših građana", rekao je on.

"U Ukrajni će biti pokrenuta 'knjiga krvnika' u kojoj će "biti dokumentovani ratni zločini i zločinci iz ruske vojske", rekao je još Zelenski pojasnivši da će se tu prikupljati "specifične činjenice o određenim ljudima koji su krivi za konkretne nasilne zločine nad Ukrajincima".

To će, kako je rekao, biti ključni element u njegovom zahtevu da se pozovu na odgovornost ruski vojnici koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubistva, silovanja i pljačke.

Rusi tvrde: Otvaramo dva pomorska koridora

Rusko Ministarstvo obrane saopštilo je da je stvorilo uslove za dva pomorska humanitarna koridora kako bi se omogućilo sigurno kretanje brodova u Crnom i Azovskom moru, navodi se u saopštenju.

"Ruska Federacija preduzima čitav niz mera kako bi osigurala bezbednost civilne plovidbe u vodama Crnog i Azovskog mora", navodi se u saopštenju.

"I dalje postoji opasnost za plovidbu i oštećenje lučke infrastrukture zbog odnošenja ukrajinskih mina otkinutih sa sidrišta duž obale crnomorskih država", dodaje se.

Poljska: Jedna od najvećih isporuka oružja u poslednjih 30 godina

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Poljska sklapa sa Ukrajinom jedan od najvećih ugovora o isporuci oružja u poslednjih 30 godina.

Moravjecki je tokom posete fabrici oružja "Huta Stalova Vola" u Stalovoj Voli objasnio da ugovor podrazumeva isporuku više od 50 haubica u vrednosti od 650 miliona evra.

Objasnio je da će Ukrajina platiti samo deo cene poljskog naoružanja, a da će ostatak pokriti Evropska unija, prenosi Intefaks.

Isporuka oružja se očekuje u roku do nekoliko meseci.

Ruske vlasti: Više od 1.000 zarobljenika iz Marijupolja poslato u Rusiju

Više od 1.000 ukrajinskih vojnika, koji su se predali u Mariupolju, poslato je u Rusiju radi istrage, rekao je izvor iz ruskih vlasti, navodi agencija Tas.

Potom, kako je dodao, biće prebačeno još ukrajinskih zarobljenika.

Kijev je saopštio da radi na tome da svi zatvorenici budu vraćeni, dok neki predstavnici ruskih vlasti kažu da im treba suditi, navodi Rojters.

Svetska banka odobrila dodatnu pomoć Ukrajini od 1,49 milijardi dolara

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je 1,49 milijardi dolara dodatne finansijske pomoći Ukrajini, kao pomoć za isplatu plata državnih službenika i socijalnih radnika.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track