EVROPSKA UNIJA PROCENILA: Turska se stalno udaljava od evropskih vrednosti
Foto: Profimedia

izveštaj evroparlamentaraca

EVROPSKA UNIJA PROCENILA: Turska se stalno udaljava od evropskih vrednosti

Planeta -

Turska se stalno udaljava od evropskih vrednosti, zbog čega se Evropski parlament protivi nastavku pristupnih pregovora s tom zemljom, poručili su evroparlamentarci u rezoluciji.

"Evropski parlament ponavlja svoju zabrinutost zbog stalnog jaza između Turske i EU u pogledu vrednosti i standarda, kao i zbog kontinuiranog nedostatka političke volje za sprovođenjem potrebnih reformi kako bi se pre svega rešio ozbiljan problem u pogledu vladavine prava i temeljnih prava koji i dalje negativno utiče na proces pristupanja", navodi se u rezoluciji.

"Tokom protekle dve godine Turska stalno nazaduje u pogledu obaveza povezanih sa procesom pristupanja", dodaje se u rezoluciji usvojenoj sa 448 glasova za, 67 protiv i 107 uzdržanih.

Zbog toga Evropski parlament smatra da bez jasnog i značajnog napretka u tom području ne može predvideti nastavak pristupnih pregovora sa Turskom, koji su od 2018. pauzirani.

Evroposlanici su izrazili zabrinutost zbog represije turskih vlasti nad političkim protivnicima i opozicionim strankama, posebno nad kurdskim HDP-om.

"Evropski parlament sa velikom zabrinutošću primećuje da su turske vlasti izričito i kontinuirano napadale i kriminalizovale HDP, izabrane HDP-ove gradonačelnike i njegove stranačke organizacije, uključujući organizacije mladih, što je dovelo do toga da se trenutno više od 4000 članova HDP-a nalazi u zatvoru", navodi se u rezoluciji.

Autor izveptaja, španski socijaldemokrata Načo Sančez Amor, poručio je na plenarnoj sednici da je u Turskoj tendencija da se stanje sve više pogoršava.

Poverenik za proširenje Komisije Oliver Váarheji rekao je da turske vlasti ne poštuju vladavinu prava, demokratiju i ženska prava.

On je ipak, naglasio da je Turska i dalje važan partner za EU u brojnim područjima.

U tom kontekstu se u rezoluciji Evropskog parlamenta ističe da je Turska primila najveći broj izbeglica na svetu, njih gotovo četiri miliona, kao i da je Ankara spoljnopolitički partner od strateške važnosti koji je nedvosmisleno podržao ukrajinski teritorijalni integritet i njenu obranu.

Po pitanju spoljnopolitičkih odnosa EU i Turske u protekloj godini je, smatra Evropski parlament, došlo do blagog poboljšanja. U istočnom Sredozemlju došlo je do smanjenja napetosti, ali osnovna tanja ostaju neriješena pa tako Turska i dalje ulazi u kiparski ekonomski pojas i u grčki vazdušni prostor.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track