VAŽAN KORAK U BORBI ZA RODNU RAVNOPRAVNOST: EU usvojila kvotu od 40 posto žena u upravnim odborima i kazne ako se ne poštuje
Foto: EPA / Olivier Hoslet

eu

VAŽAN KORAK U BORBI ZA RODNU RAVNOPRAVNOST: EU usvojila kvotu od 40 posto žena u upravnim odborima i kazne ako se ne poštuje

Planeta -

EU se saglasila da kompanijama uvede obavezne kvote kako bi se osiguralo da žene imaju najmanje 40 odsto mesta u korporativnim odborima.

Posle 10 godina "natezanja" oko predloga, poslanici EU pozdravili su ovaj dogovor od "izuzetnog značaja" za rodnu ravnopravnost. Pored pravno obavezujućeg cilja, kompanije bi takođe mogle biti kažnjene ako ne angažuju dovoljno žena u svojim neizvršnim odborima, a imenovanja u odbore bi mogla biti otkazana zbog nepoštovanja zakona.

Od 30. juna 2026. velike kompanije koje posluju u EU moraće da obezbede udeo od 40% "podzastupljenog pola“ – obično žena – među neizvršnim direktorima. EU je takođe postavila cilj od 33% za žene na svim višim pozicijama, uključujući neizvršne direktore i direktore, kao što su izvršni direktor i glavni operativni direktor.

Godine 2021. žene su zauzimale 30,6% pozicija u upravnim odborima širom EU, ali je to uveliko variralo u 27 zemalja članica. Francuska, koja ima kvotu od 40 odsto žena u odborima, bila je jedina zemlja EU koja je premašila taj prag, sa 45,3 odsto mesta u upravnim odborima koje su zauzimale žene, prema Evropskom institutu za rodnu ravnopravnost.

Italija, Holandija, Švedska, Belgija i Nemačka bile su sledeće najbolje zemlje, sa između 36% i 38% učešća žena u sali za sastanke; dok su manje od jedne od 10 neizvršnih direktora bile žene u Mađarskoj, Estoniji i na Kipru.

"Svi podaci pokazuju da se rodna ravnopravnost u vrhu kompanija ne postiže pukom srećom“, rekla je Lara Volters, holandska socijalistička poslanica u Evropskom parlamentu, koja je pregovarala o zakonu sa vladama EU. "Takođe znamo da veća raznolikost u salama za sastanke doprinosi boljem donošenju odluka i rezultatima. Ova kvota može biti poticaj u pravom smeru za veću jednakost i raznolikost u kompanijama".

Nacionalni organi, koji su odgovorni za sprovođenje direktive, ovlašćeni su da izriču novčane kazne. Nacionalni sudovi mogu da ponište izbor upravnih odbora ako kompanija prekrši zakon. Mere se neće odnositi na preduzeća sa manje od 250 zaposlenih.

Evropska komisija je dala svoj prvi predlog za kvotu od 40 odsto žena u upravnim odborima 2012. godine, ali su plan blokirale velike zemlje članice, uključujući Nemačku i Veliku Britaniju.

Komisija je oživela nacrt zakona 2020. godine, nakon što su ključne zemlje promenile stav. Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekla je: "Posle 10 godina, otkako je Evropska komisija predložila ovu direktivu, krajnje je vreme da razbijemo stakleni plafon. Ima dosta žena kvalifikovanih za vrhunske poslove: trebalo bi da budu u mogućnosti da ih dobiju.”

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track