ZLONAMERNE I NEOSNOVANE PRETPOSTAVKE: Peking i Kambodža odbacili izveštaj da grade tajni pomorski objekat za kinesku flotu
Foto: TANG CHHIN Sothy / AFP / Profimedia

demanti

ZLONAMERNE I NEOSNOVANE PRETPOSTAVKE: Peking i Kambodža odbacili izveštaj da grade tajni pomorski objekat za kinesku flotu

Planeta -

Kambodža i Peking su demantovali izveštaj da grade tajni pomorski objekat za kinesku flotu, pošto je novi premijer Australije izrazio zabrinutost zbog projekta i pozvao na transparentnost.

Vašington post je preneo, pozivajući se na neimenovane zapadne zvaničnike, da se novi objekat u kambodžanskoj bazi Ream - strateški lociran u Tajlandskom zalivu - gradi za "ekskluzivnu" upotrebu kineske mornarice.

Baza je godinama bila bolna tačka u američko-kambodžanskim odnosima, a Vašington vež duže vreme sumnja da bazu koristi Kina u pokušajuda ojača svoj međunarodni uticaj mrežom vojnih ispostava.

Zamenik premijera Kambodže, Prak Sokhon, odbacio je izveštaj kao "neosnovan" u razgovoru sa ministarkom inostranih poslova Australije Peni Vong, navodi se u saopštenju koje je objavio Pnom Pen.

Ranije je portparol rekao da razvoj baze "nije tajna". "Kambodža neće dozvoliti kineskoj vojsci da je koristi isključivo ili da razvija lokaciju kao svoju vojnu bazu“, rekao je portparol vlade Fej Sifan agenciji Frans pres.

Kambodžanski ministar odbrane i kineski ambasador prisustvovaće danas ceremoniji postavljanja temelja za nove objekte u Reamu, uključujući radionicu za popravku čamaca i pristanište.

Ali novi premijer Australije, Entoni Albanezi, koji je u poseti Indoneziji, nazvao je izveštaje "zabrinjavajućim“.

"Pozivamo Peking da bude transparentan u vezi sa svojim namerama i da osigura da njegove aktivnosti podržavaju regionalnu bezbednost i stabilnost“, rekao je on, dodajući da je Kambodža uverila Kanberu da nijednoj stranoj vojsci neće biti dat ekskluzivni pristup bazi Ream.

Australija je sve više zabrinuta zbog sve većeg uticaja Pekinga u pacifičkom regionu.

Nacrt pakta Solomonovih Ostrva i Kine koji je procurio u aprilu izazvao je zabrinutost da će omogućiti kinesko pomorsko raspoređivanje u pacifičkoj ostrvskoj državi – manje od 2.000 km od Australije.

Kambodžanski premijer Hun Sen je više puta insistirao da rad u Reamu nije ništa drugo do modernizacija baze novim postrojenjem za održavanje čamaca razvijenim uz kinesku pomoć. "Kambodži nije potrebno prisustvo strane vojske na svojoj teritoriji“, rekao je on u govoru u maju.

Kina je takođe negirala da će baza biti isključivo za upotrebu njihove mornarice. Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je novinarima u utorak u Pekingu: "Transformacija pomorske baze Ream je samo da se ojačaju sposobnosti kambodžanskih pomorskih snaga da podrže pomorski teritorijalni suverenitet i suzbiju zločine na moru".

On je dodao da su kritike Vašingtona "zlonamerne pretpostavke da se napadne i ocrni“ Kambodža.

Zabrinutost oko baze seže još od 2019. godine, kada je Vol Strit žurnal objavio tajni nacrt sporazuma kojim se Pekingu dozvoljava da tamo pristane sa ratnim brodovima.

Kambodža je od tada demontirala objekte u bazi koji su delimično izgrađeni američkim novcem i bili domaćin američkih vežbi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track