ISPOVEST BRITANCA OSUĐENOG NA SMRT U DONBASU: Borio se na strani Ukrajine, pre presude plaćenicima uputio jezivo upozorenje! VIDEO
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

direktno

ISPOVEST BRITANCA OSUĐENOG NA SMRT U DONBASU: Borio se na strani Ukrajine, pre presude plaćenicima uputio jezivo upozorenje! VIDEO

Planeta -

Šon Piner, britanski državljanin koji se borio sa ukrajinskim snagama i koji je u četvrtak osuđen na smrt pred sudom u Donjecku, izdao je oštro upozorenje za sve strance koji možda razmišljaju da se pridruže borbi protiv ruskih trupa: „Ne ulazite u rat koji stvarno ne razumete”.

Šon Piner, njegov sunarodnik Ejden Ejslin i Marokanac Sadun Ibrahim proglašeni su krivima za delovanje kao plaćenik i pokušaj preuzimanja vlasti silom u Donjeckoj Narodnoj Republici. Oni su takođe optuženi da su prošli obuku za vršenje terorističkih aktivnosti na teritoriji države koju je u februaru formalno priznala Rusija.

U ekskluzivnom intervjuu za RT, koji je obavljen neposredno pre nego što je izrečena kazna, Piner je pozvao plaćenike da prihvate činjenicu da im se može suditi i da – u najgorem slučaju – mogu dobiti smrtnu kaznu, i upozorio ih da se ne žale kada se to dogodi.

Piner je otkrio da mu je vreme u zatočeništvu na mnogo načina bilo iskustvo koje je otvorilo oči.

„Neki ljudi žele da budu deo Rusije i to morate da prihvatite“, rekao je on, dodajući da će sada, nakon što je video „lice“ Donjecka, njegov „rat biti gotov“ šta god da mu se desi. Takođe je otkrio da bi želeo da „nauči više o istoriji obe strane“.

Piner je rekao da je njegovu odluku da se pridruži ukrajinskoj vojsci podstaknulo nekoliko faktora: njegova supruga Ukrajinka nije želela da se preseli u Veliku Britaniju i nije mogao da nađe posao da izdržava svoju porodicu. Sa devet godina službe u britanskoj vojsci iza sebe, Piner je odlučio da potpiše trogodišnji ugovor sa ukrajinskim oružanim snagama koji bi mu omogućio i boravak u Ukrajini. Kao „patriota Ukrajine“, Britanac je odlučio da bi to bila dobra prilika da „nešto da Ukrajini i, očigledno, dobije nešto zauzvrat“.

On je otkrio da je standardna plata izvođača na tački stalnog angažovanja iznos ekvivalentan 360 britanskih funti, što bi moglo da se podigne na oko 1.000 funti za učešće u vojnim operacijama.

Prema Pineru, naglasak vojne obuke bio je uglavnom na „čišćenju“ i „održavanju vojne“ opreme bez mnogo stvarne vojne obuke.

Britanac je otkrio da je u njegovoj jedinici bilo nekoliko stranaca, ali su trojica dezertirala prošle godine, „samo su otišli”.

Aktivna borbena služba za Piner je počela tek decembra prošle godine, a od februara je bila „puna“ svakog dana.

Zarobljeništvo i ispitivanje su bili „veoma teški“ za Pinera, kao i samoća i „veoma zatvoreni“ uslovi. On je rekao da su mu tokom ispitivanja pokazane „užasne” fotografije, koje navodno prikazuju zlostavljanje ruskih ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih militanata.

„Ne mogu baš da gunđam, nisam upucan i još uvek imam sve svoje udove i prste“, rekao je Britanac. On je izrazio nadu da će on i drugi stranci kojima se sudi kao plaćenici biti razmenjeni.

strani plaćenici, Rusija, Ukrajina, Rat u Ukrajini, Osuda, Smrtna Kazna
foto: Profimedia

Na pitanje šta je planirao da uradi nakon što mu je ugovor sa ukrajinskom vojskom raskinut, Piner je rekao da on i njegova porodica nameravaju da se presele u Englesku i tamo „da započnu novi život“.

Piner i Aslin su uhvaćeni u Mariupolju u aprilu, pošto su ruske trupe i trupe DNR odsekle brigadu ukrajinskih marinaca kojoj su bili priključeni. Britanska vlada je zahtevala da se prema Ženevskim konvencijama tretiraju kao ratni zarobljenici, uprkos tome što formalno nisu u ratu sa DPR. Međutim, DPR je istakla da se konvencije odnose samo na uniformisane vojnike nacionalne vojske, a ne na strane plaćenike.

Ranije ovog meseca, portparol ruske vojske, general-major Igor Konašenkov, izjavio je da se broj stranih boraca u Ukrajini, koje je opisao kao „plaćenike“, smanjio sa 6.600 na 3.500. Konašenkov je precizirao da je na stotine stranih plaćenika u Ukrajini uništeno ruskim dalekometnim preciznim oružjem „ubrzo po dolasku na mesta gde su bili na dodatnoj obuci i gde su koordinirane taktičke jedinice“. Međutim, većina plaćenika je, prema rečima portparola, ubijena „zbog niskog nivoa obuke i nedostatka pravog borbenog iskustva“.

Zbog toga je, tvrdi Konašenkov, od početka maja „priliv stranih plaćenika u Ukrajinu da učestvuju u neprijateljstvima protiv ruskih oružanih snaga praktično prestao“.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

02:14

TELO AZOVCA LEŽALO MESEC DANA, MOLILA ME JE DA GA SKLONIM! Ratni izveštač iz Donbasa detaljno opisao APOKALIPTIČNE SCENE RATA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track