ŠEF UKRAJINSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE UHAPŠEN U SRBIJI? Pobegao iz Kijeva par sati pred rusku invaziju, pao sa kešom i smaragdima
Foto: MUP Srbije, Printscreen/YouTube

ukrajinski mediji tvrde

ŠEF UKRAJINSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE UHAPŠEN U SRBIJI? Pobegao iz Kijeva par sati pred rusku invaziju, pao sa kešom i smaragdima

Planeta -

Jedan od šefova ukrajinske obaveštajne službe SBU Andrij Naumov, koji je napustio zemlju dan pre ruske invazije i koji je optužen za izdaju, navodno je uhapšen u Srbiji, tvrde ukrajinski mediji.

Naime, kako Kijev indipendent, Ukrajinska Pravda i portal NV tvrde, Naumov, koga je Zelenski smenio 31. marta sa mesta šefa odeljenja za unutrašnju bezbednost, i optužio za veleizdaju, navodno je uhapšen na graničnom prelazu Preševo sa nemačkim državljaninom, koji je navodno njegov vozač.

Inače, u saopštenju MUP-a Srbije, koje je objavljeno pre dva dana, navodi se da su Nemac A. A. i Ukrajinac A. N. uhapšeni pod sumnjom za pranje novca. U njihovom automobilu, kojim je upravljao A. A. policija je pronašla neprijavljen novac - 607.990 evra i 124.924 dolara u gotovini, kao i dva smaragde.

zaplenjen novac, Andrij Naumov, smaragdi, Preševo, granični prelaz
foto: MUP Srbije

Oni se terete da su novac i drago kamenje, za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti, nameravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu uz Srbije, navodno u Severnu Makedoniju.

zaplenjen novac, Andrij Naumov, smaragdi, Preševo, granični prelaz
foto: MUP Srbije

Kako se navodi, Naumovu i njegovom suputniku preti kazna u trajanju od jedne do 12 godina zatvora, ali ukrajinski mediji pišu da postoji strah da bi, zbog činjenice da Naumov raspolaže brojnim ukrajinskim državnim tajnama, on mogao da pokuša da trguje njima u zamenu za svoju slobodu.

Naumov je u SBU došao 2019. godine, a u julu 2021. imenovan je za šefa odeljenja za unutrašnju sigurnost. Ukrajinu je, prema lokalnim medijima, napustio tek nekoliko sati pre početka ruske invazije, a svoju porodicu je ranije poslao van zemlje.

Ukrajinske službe pretražile su njegov trosobni stan u elitnom kompleksu u centru Kijeva koji je, kako se saznalo 2020. godine, porodica kupila po ceni četiri puta jeftinijoj od tržišne.

Naumov je optužen u nizu novinarskih istraga o krijumčarenom uvozu i korupcijskim šemama na carini. Pojavio se u istrazi o šemama za sticanje elitne imovine koja nije uporediva sa službenim prihodima državnog službenika.

Naumova je Zelenski zvanično smenio 31. marta tvrdeći da je počinio veleizdaju i nazvavši ga "antiherojem" koji je prekršio svoju vojničku zakletvu.

"Oni visoki vojni oficiri koji ne shvataju gde im je domovina, koji su prekršili zakletvu koju su položili pred ukrajinskim narodom da će štititi našu državu, ostaće bez svojih činova", rekao je tada Zelenski. Naumov je imao čin brigadirnog generala.

Prethodno je Naumov radio u Generalnom tužilaštvu i Državnoj agenciji za upravljanje černobiljskom zonom isključenja. Kao šef odeljenja unutrašnje bezbednosti, bio je odgovoran za kontrolu samih službenika SBU kako ne bi počinili korupciju. Podaci o radu ove jedinice su tajni.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

05:22

RUSIJA PO DOKTRINI IMA PRAVO DA UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE! Pukovnik upozorio da preti TREĆI SVETSKI RAT ukoliko Ukrajina ovo uradi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track