Kineski i američki ministri odbrane za jačanje poverenja i adekvatno upravljanje razlikama
Foto: Foto: Kineski radio internacional

saradnja

Kineski i američki ministri odbrane za jačanje poverenja i adekvatno upravljanje razlikama

Planeta -

Kineski državni savetnik i ministar odbrane Vei Fenge i američki sekretar za odbranu Lojd Ostin složili su se u petak da je potrebno unaprediti međusobno strateško poverenje i da je neophodno pravilno upravljati razlikama između vojski dve zemlje.

Dvojica šefova odbrane, koji su se sastali na marginama 19. Šangri-La dijaloga u Singapuru, složili su se da dve vojske treba da sprovedu u delo važan dogovor koji su postigli njihovi šefovi država, te da održavaju stratešku komunikaciju na visokom nivou, kao i da ne smeju da dozvole da se razlike preokrenu u sukob i konfrontaciju, prenosi Kineski radio internacional.

Vei je rekao da se trenutno mir i razvoj suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Inicijativa za globalni razvoj i Inicijativa za globalnu bezbednost koje je predložio kineski predsednik Si Đinping zacrtale su pravi put čovečanstvu da prevaziđe krize, a mir i stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu zahtevaju zajedničke napore zemalja regiona.

On je rekao da se Kina nada da će izgraditi odnose velike zemlje sa Sjedinjenim Državama koji će imati zdrav i stabilan razvoj, što bi trebalo da bude pravac zajedničkih napora obe zemlje.

Sjedinjene Države treba na rast i razvoj Kine da gledaju na racionalan način i da se uzdrže od napada, obuzdavanja i potiskivanja Kine. Sjedinjene Države ne smeju ni da se mešaju u unutrašnje stvari Kine, niti da štete kineskim interesima, rekao je Vei, napominjući da samo na taj način odnosi dveju zemalja mogu ići u pozitivnom smeru.

Stabilni odnosi između dve vojske ključni su za razvoj odnosa dve zemlje, rekao je on i dodao da dve vojske treba da izbegavaju sukobe i konfrontaciju. Vei je naglasio da je Tajvan neotuđivi deo Kine, a princip jedne Kine je politički temelj odnosa Kine i SAD-a.

Planovi o korišćenju Tajvana za obuzdavanje Kine osuđeni su na propast, rekao je on.

Kina se oštro protivi i oštro osuđuje nedavnu najavu Sjedinjenih Država o prodaji oružja Tajvanu, koja ozbiljno podriva kineski suverenitet i bezbednosne interese, istakao je Vei, upozoravajući da će kineska vlada i vojska odlučno osujetiti svaki pokušaj koji ima za cilj „nezavisnost Tajvana“ i koji je protiv nacionalnog ujedinjenja.

Razmenjena su mišljenja i o pitanjima koja se tiču međunarodne i regionalne situacije, uključujući pitanje Južnog kineskog mora i ukrajinsku krizu.

Kurir.rs/Kineski radio internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track