ZAVERILA SE PROTIV MORALESA? Bivša predsednica Bolivije osuđena na 10 GODINA ZATVORA zbog organizovanja puča
Foto: EPA-EFE/JAVIER MAMANI

politička osveta ili pravda

ZAVERILA SE PROTIV MORALESA? Bivša predsednica Bolivije osuđena na 10 GODINA ZATVORA zbog organizovanja puča

Planeta -

Sud u Boliviji proglasio je bivšu predsednicu Žanin Anjes krivom za organizovanje puča, kojim je došla na vlast tokom političke krize 2019. godine, i osudio je na deset godina zatvora.

Sud je presudio da je Anjes (54), koja je bila na čelu Bolivije od 2019. do 2020. godine nakon Eva Moralesa, kriva za donošenje odluka protivnih ustavom i za zanemarivanje dužnosti.

Tužilaštvo je reklo da je Anjes, nekadašnja desničarska senatorka, prekršila norme kojima se garantuje ustavni i demokratski poredak nakon predsedničkih izbora u Boliviji 2019. godine.

Morales je podneo ostavku i pobegao iz Bolivije nakon što je načelnik generalštaba zatražio od njega da podnese ostavku nakon protesta zbog optužbi da su izbori bili namešteni.

Anjes je u više navrata tvrdila da je žrtva političke osvete Moralesove Mas socijalističke partije. Uhapšena je u martu 2021. a kaznu će služiti u ženskom zatvoru u La Pazu.

Mas je odneo ubedljivu pobedu na predsedničkim i kongresnim izborima 2020. godine, otvarajući put Moralesu da se iz Argentine vrati u Boliviju i preuzme vođstvo stranke.

Kao najviši senator, Anjez je postala privremena predsednica nakon što je Morales pobegao. Ali članovi Mas stranke optužili su je da je, u dosluhu sa policijskim i vojnim ličnostima, organizovala njegovo svrgavanje.

Nakon presude, Anjezova je najavila žalbu i pozvala međunarodne organizacije da traže pravdu.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track