NEMA MESTA ZA POMILOVANJE STRANIH PLAĆENIKA OSUĐENIH NA SMRT U DONBASU! Pušilin: Ne vidim osnova za takvu odluku!
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

drama

NEMA MESTA ZA POMILOVANJE STRANIH PLAĆENIKA OSUĐENIH NA SMRT U DONBASU! Pušilin: Ne vidim osnova za takvu odluku!

Planeta -

Lider Donjecka rekao je u nedelju da nema razloga za pomilovanje dvojice britanskih državljana koji su prošle nedelje osuđeni na smrt nakon što su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu.

Sud u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u četvrtak je proglasio Ejdena Ejslina i Šona Pinera – i Marokanca Brahima Saduna – krivim za „plaćeničke aktivnosti“ radi zbacivanja vlasti.

Velika Britanija kaže da su Aslin i Piner bili redovni vojnici i da bi prema Ženevskim konvencijama trebalo da budu izuzeti od krivičnog gonjenja zbog učešća u borbama. Proruski separatisti koji kontrolišu Donjeck kažu da su oni počinili ozbiljne zločine i da imaju mesec dana za žalbu.

„Ne vidim nikakve osnove, preduslove za izlazak sa takvom odlukom o pomilovanju“, rekao je Denis Pušilin, lider otcepljene republike, prenose ruske novinske agencije.

Donjeck i Lugansk su dva otcepljena entiteta koje podržava Rusija u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini.

Aslinova porodica je rekla da on i Piner "nisu bili i nikada nisu bili plaćenici".

Oni su živeli u Ukrajini kada je izbio rat i „kao pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, prema njima treba da se odnosi sa istim poštovanjem kao i prema svim ostalim ratnim zarobljenicima“, navodi se u saopštenju porodice.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track