NACISTI SU NJENOM OCU BRUTALNO OTELI VREDNU SLIKU: Holanđanka (101) doživela da joj se slika vrati i poslala je na aukciju!
Foto: Rojters

svaka čast

NACISTI SU NJENOM OCU BRUTALNO OTELI VREDNU SLIKU: Holanđanka (101) doživela da joj se slika vrati i poslala je na aukciju!

Planeta -

Šarlot Bišof iz Holandije, dočekala je tek u 101. godini da joj se vrati slika, koju su tokom Drugog svetskog rata nacisti ukrali njenom ocu. Sada je rešila da remek delo čuvenog holandskog slikara Kaspara Netšera proda u Londonu, uz pomoć kuće „Sotbi", i porodici obezbedi egzistenciju.

Završena je šest meseci duga procedura, i Šarlot Bišof van Hemskerk je sliku poslala na aukciju u „Sotbi" koja se održava 6. jula. Očekuje se da bi za nju mogla da dobije između 30.000 i 50.000 funti.

Šarlot koja je bila aktivna u holandskom pokretu otpora, nikada nije gubila nadu da će joj Portret Stivena Voltersa iz 1683. godine biti vraćen. Slika je krasila dom njenog oca u Arnhemu, koji je bio lekar i direktor dečje bolnice, koji je odbijao saradnju sa nacistima.

Iako je portret čuvao u banci, misleći da će tamo biti bezbedan, nacisti su tokom talasa pljački, provalili u trezore i odneli sliku.

Delo je tako nestalo bez traga, i niko nije znao gde je slika bila tokom 75 godina.

Stiven Volters
foto: Prontscreens Sothebys.com

Zahvaljujući naporima članova Komisije za umetnička dela koja su ukradena, sa sedištem u Londonu, ustanovljeno je da se slika pojavila u galeriji u Diseldorfu sredinom pedesetih godina prošlog veka, i da je prodata na jednoj aukciji u Amsterdamu 1969.

Dalje informacije su bile da je portret u vlasništvu nemačkog privatnog kolekcionara od 1971. godine.

Posle pregovora sa kolekcionarom, čiji identitet nije saopšten, slika je prošle godine vraćena Šarlot.

Kurir.rs/rts.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track