TOPLOTNI TALAS ZAHVATIO FRANCUSKU I ŠPANIJU: Posle najtoplijeg maja u proteklih 100 godina, stižu temperature od preko 40 stepeni
Foto: EPA/Julio Muñoz

vrelo leto

TOPLOTNI TALAS ZAHVATIO FRANCUSKU I ŠPANIJU: Posle najtoplijeg maja u proteklih 100 godina, stižu temperature od preko 40 stepeni

Planeta -

Talas vrućine zapljusnuo je danas Španiju dok se Francuska ove sedmice priprema za rekordno visoke temperature.

Posledica toplotnog talasa, koji je stigao posle najtoplijeg maja u Španiji u proteklih 100 godina, biće "ekstremno visoke temperature".

Vreli talas "mogao bi da potraje do kraja nedelje", rekao je Frans presu Ruben del Kampo, portparol Španske meteorološke agencije (Aemet).

Del Kampo je rekao da će temperature tokom dana u mnogim španskim gradovima premašiti "40 stepeni Celzijusa", dok će noći biti tople sa "iznad 20 ili 22 stepena".

Meteorolog upozorava da će ovaj fenomen, koji "nije ograničen samo na Pirinejsko poluostrvo", sledećih dana stići i u ostale evropske zemlje, poput Francuske.

"Ovakve ekstremne vrućine, u ovo doba proleća, nisu uobičajene" i posledica su "globalnog zagrevanja", rekao je Del Kampo.

U poslednjih 10 meseci Španija je prošla kroz četiri talasa ekstremnih temperatura - u avgustu je oboren rekord sa 47,4 stepena u Montoru, na jugu zemlje), potom su usledile visoke temperature između Božića i Nove godine, potom majski talas i sada ovaj u junu.

Živa bi mogla da se popne do 43 stepena u Andaluziji, naročito u Kordobi i Sevilji, navode iz Aemeta.

Španija tradicionalno ima vrela leta ali su temperature svake godine sve više, a vreli talasi traju sve duže. Primera radi, leto traje mesec dana duže nego 1980ih, što rezultira smrću gotovo 1800 ljudi godišnje, rekao je Del Kampo.

Veći deo Francuske ove nedelje će zahvatiti vreli talas sa temperaturama i do 40 stepeni. U Parizu je moguća temperatura od oko 37 stepeni, saopštili su francuski meteorolozi.

Lokalni mediji javljaju da će toplotni talas potrajati od srede do subote i da će najviše biti pogođen jug zemlje sa temperaturama do 40 u Tuluzu, Bordou i Lionu.

Severnije će temperatura biti malo niža, sa oko 37 stepeni u Parizu i Renu, dok će u najsevernijem Lilu biti oko 34 stepena.

Očekuje se da će i noći biti nadprošečno tople.

Sve češći toplotni talasi, naročito u Evropi, posledica su globalnog zagrevanja, upozoravaju naučnici i dodaju da emisije gasova staklene bašte samo pojačavaju njihovu snagu, trajanje i učestalost.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track