AMERIČKA POMOĆ UKRAJINI ZAVRŠILA NA INTERNETU: Na Dark vebu se protivoklopni projektil Džavelin nudi za 30.000 dolara
Foto: Profimedia / APFootage / Alamy

sukob

AMERIČKA POMOĆ UKRAJINI ZAVRŠILA NA INTERNETU: Na Dark vebu se protivoklopni projektil Džavelin nudi za 30.000 dolara

Planeta -

Uoči ruske invazije na Ukrajinu SAD, pored Velike Britanije bili su najveći isporučilac protivoklopnog naoružanja Kijevu. Dok je london slao transportnim avionima projektile NLAW, Vašington je slao Džaveline.

Na početku rata projektili su se obilato koristili u okolini Kijeva i kod Harkova, ali i na istoku Ukrajine. Prema pisanju zapadnih medija činilo se da je tenkovima po 28 put odzvonilo i da su oni prošlost. Naravno i kod nas je bilo onih koji stu tvrdili da je vreme tenkova prošlo i da je Džavelin, u prevodu koplje presudilo tenkovima.

Dževelin
foto: screenshot

Ali, avaj posle više od 100 dana rata, čudesni svet protivoklopnih raketa odjednom je utihnuo. Medijski ovekovečn slavom nestao je sa bojnog polja. Velike tranše Džavelina, NLAW, Pancerfausta, Matadora.. završio je u ruskim rukama. Zaplenjeni u borbi ili napušteni. Neki su tvrdili da ovi tako hvaljeni projektili nevaljaju, pa su tako u telefonu zaplenjenom kod jednog ukrajinskih vojnika pronašli sijaset zanimljivih stvari od toga kako koristiti Džavelin, kako funkcioniše i kako otkloniti kvarove.

Međutim sad su se pojavili i na tamnoj strani interneta u prodaji.

Dževelin
foto: screenshot

Naime, pre izvesnog vremena počeli su pojedinici da upozoravaju da bi određeni broj raketa Džavelin ili NLAW mogao da završi u rukama „nepoželjnih“. Neki su tvrdili da je to propaganda i da se to neće nikad desiti, da su to izmišljotine ruskih medija. A, onda osvanuo je jedan takav oglas gde se prodaje protivoklopna raketa Džavelin, bez lansera. Cena sudeći prema podacima sa interneta 30.000 dolara.

S obzirom na postojanje velikog broja terorističkih grupa u svetu, ratu u Ukrajini i priliv velikih količina oružja sa Zapada kao donacija, nije isključeno da će Džavelin možda završiti i na Bliskom istoku, s obzirom na sve veću tražnju i posrat tenzija posebno u Siriji.

U opisu oglasa prodavac daje kratke generalije o samom protivoklopnom sistemu uz priložene tri fotografije. Navodi da se radi o protivoklopnom sistemu dometa 2,5 km, koji je konstruisan za borbu protivoklopnih vozila poput tenkova i lakih oklopnih vozila. Takođe oružje je namenjeno i za uništavanje drugih meta poput fortifikacija, bunkera i helikoptera.

U ponudi ispod oglasa cena 30.000 dolara, a lokacija odakle dolazi punuda navedena je prestonica Ukrajine Kijev.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track