UBISTVO SUPRUGA PRVO OPISALA U KNJIZI: Autorka romana "Kako ubiti svog muža" dobila doživotnu robiju!
Foto: MULTNOMAH COUNTY SHERIFF'S OFFICE

pravda

UBISTVO SUPRUGA PRVO OPISALA U KNJIZI: Autorka romana "Kako ubiti svog muža" dobila doživotnu robiju!

Planeta -

Sudija iz Oregona osudio je Nensi Krempton Brofi, autorku romana koja je očigledno prorekla svoj zločin u eseju pod naslovom „Kako ubiti svog muža“, na doživotni zatvor zbog ubistva svog pokojnog supružnika.

Nensi Krempton Brofi, 71, proglašena je krivim za ubistvo drugog stepena prošlog meseca. Porota je utvrdila da je 2018. godine ubila svog muža od 26 godina za životno osiguranje od 1,5 miliona dolara (1,2 miliona funti).

Pre zločina, Krempton Brofi je bila autorka koja je sama objavila čija dela burne romanse i neizvesnosti uključuju romane kao što su „Pogrešan muž“ i „Pogrešan ljubavnik“.

Njen pokojni suprug, Danijel Brofi, bio je kuvar i poštovani učitelj na Oregonskom kulinarskom institutu. Pronađen je dvaput upucan u kuhinji Instituta u junu 2018. Njegova udovica je osuđena za ubistvo prošlog meseca.

Slučaj je privukao veliku pažnju zbog eseja koji je Krempton Brofi napisao godinama pre zločina, pod naslovom "Kako ubiti svog muža". „Ono što znam o ubistvu je da svako od nas to ima u sebi kada je dovoljno gurnut“, rekla je ona u sada izbrisanoj objavi. Ona je navela nekoliko načina da se izvrši maricidstvo, od oružja i noževa do otrova i ubica pre nego što je napisala „lakše je poželeti ljude mrtve nego ih stvarno ubiti“.

Ona je dodala: „Ako bi ubistvo trebalo da me oslobodi, svakako ne želim da provedem vreme u zatvoru”. Sudija je presudila da se esej ne prihvati kao dokaz na njenom suđenju jer je napisan godinama ranije kao deo seminara za pisanje. Ali, tužiocima tekst nije bio potreban.

Uspešno su tvrdili da je Krempton Brofi imala motiv i sredstva da ubije svog partnera, pokazujući da je par zapao u teška vremena u finansijskom smislu, a ona je stajala da u džepu zaradi pozamašnu isplatu osiguranja nakon njegove smrti. Krempton Brofi je viđen kako se vozi ka i iz Instituta u vreme zločina na snimcima nadzora prikazanim na sudu.

I iako policija nikada nije pronašla oružje kojim je izvršeno ubistvo, pokazalo se da je kupila pištolj iste marke i modela. Zauzimajući stav u svoju odbranu, autorka je tvrdila da je imala „rupu u pamćenju“ od jutra kada je Brophijeva smrt. Međutim, nije mogla da porekne da je to bila njena vožnja po Institutu.

Porota od 12 članova proglasila ju je krivom za ubistvo drugog stepena nakon što je raspravljala manje od dva dana. Njena doživotna kazna, izrečena u ponedeljak, nosi mogućnost uslovnog otpusta nakon 25 godina. Njeni advokati su rekli da planiraju da ulože žalbu.

Uoči izricanja presude, prijatelji i članovi porodice pokojnog kuvara dali su izjave. „Odlučili ste da lažete, varate, kradete, obmanjujete i na kraju ubijete čoveka koji je bio vaš najveći obožavalac“, rekao je Natanijel Stilvoter, Brofijev sin iz prethodnog braka. „Bila si – da pozajmim iz svog kataloga – pogrešna žena.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja