ZAVIRITE U PAKAO AZOVSTALJA: Rusi omogućili uvid u hodnike fabrike u kojoj su ukrajinski vojnici odolevali mesecima FOTO
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

drama

ZAVIRITE U PAKAO AZOVSTALJA: Rusi omogućili uvid u hodnike fabrike u kojoj su ukrajinski vojnici odolevali mesecima FOTO

Planeta -

Improvizovani kreveti, spomen obeležja mrtvim herojima i „kreveti“ napravljeni od drvenih paleta otkrivaju gotovo nesagledive uslove u kojima su preživeli branioci čeličane Azovstalj u ratom razorenom Mariupolju, u istočnoj Ukrajini.

Nove slike pokazuju prostorije u kojima su živele hiljade ukrajinskih vojnika.

Ogroman industrijski kompleks istočno od luke Azovskog mora u srcu Donbasa bio je mesto najintenzivnijih borbi sukoba u Ukrajini.

1 / 12 Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Opsada Mariupolja, u kojoj je ubijeno oko 6.000 Ukrajinaca i 4.000 Rusa. Konačno se završio 20. maja – dva meseca, tri nedelje i pet dana kasnije.

Otkako su ruski vojnici konačno preuzeli „potpunu kontrolu“ nad čeličanom, način na koji hiljade civila i ukrajinskih boraca žive duboko u njenoj unutrašnjosti bio je misterija.

Prema rečima bivšeg komandanta ukrajinske Nacionalne garde Azov, desetine tela su još uvek tamo.

Maksim Žorin je u nedelju rekao da je, prema uslovima nedavne razmene, oko 220 tela ubijenih u Azovstalju već poslato u Kijev – ali „isto toliko tela još uvek ostaje u Mariupolju“.

Kurir.rs/Daily Mail

Bonus video:

05:22

RUSIJA PO DOKTRINI IMA PRAVO DA UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE! Pukovnik upozorio da preti TREĆI SVETSKI RAT ukoliko Ukrajina ovo uradi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track