NESTAŠICA TAMPONA U AMERICI: Cena pamuka i plastike skočila, a nedostaje i radnika
Foto: John Nacion/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

OZBILJNI PROBLEMI

NESTAŠICA TAMPONA U AMERICI: Cena pamuka i plastike skočila, a nedostaje i radnika

Planeta -

Pandemija kovidai rat u Ukrajini ugrozili su proizvodnju tampona u SAD-u, izazvavši ozbiljne probleme u nabavci sirovina i pronalaženju radne snage i ispraznivši police u brojnim prodavnicama i apotekama.

Zbog pandemije naše fabrike nemaju dovoljno radnika, što je uticalo na zalihe, rekao je portparol firme Edžvel personel ker koja proizvodi o.b. tampone.

"Naši pogoni rade 24 sata dnevno kako bismo obnovili zalihe i očekujemo normalizaciju (situacije) u idućim nedeljama", rekao je portparol BBC-u.

Na manjak radne snage nadovezao se rat u Ukrajini, koji je podigao cene sirovina.

Cene pamuka i plastike za tampone visoke su i jako osciliraju, objasnio je za BBC glavni finansijski direktor P&G Andre Šulten.

P&G proizvodi Tampaks i godišnje proda 4,5 milijardi kutija ovih tampona u zemljama širom sveta, podseća BBC.

Predsedavajuća američke humanitarne organizacije "Girls Helping Girls Period" Eliz Džoj kaže da deo odgovornosti za nestašicu snose i kupci.

"U ovom trenutku zaista je važno da ljudi kupuju samo ono što im je potrebno. Nisam stručnjak za lance snabdevanja, ali znamo da je nestašicu nekih proizvoda koju smo svi iskusili na početku pandemije izazvalo gomilanje zaliha", rekla je Džoj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track