PORTUGALSKI PREMIJER: Rasprava o Ukrajini može da ugrozi jedinstvo EU, a to bi bio poklon ruskom lideru
Foto: EPA/ JOSE SENA GOULAO

rat u ukrajini

PORTUGALSKI PREMIJER: Rasprava o Ukrajini može da ugrozi jedinstvo EU, a to bi bio poklon ruskom lideru

Planeta -

Portugalski premijer upozorio je da bi rasprava o tome hoće li se Ukrajini odobriti status kandidata za članstvo u EU mogla da podeli savez i stvori lažna očekivanja.

Evropska unija bi trebalo da se fokusira na pružanje hitne pomoći Ukrajini, a ne da se upušta u "pravne debate“ o tome da li da odredi tu zemlju kao kandidata za članstvo, rekao je Fajnenšl tajmsu Antonio Kosta.

Kosta je rekao da status kandidata — početak procesa pridruživanja koji traje više godina — neće rešiti hitne probleme Ukrajine i rizikuje da stvori "lažna očekivanja“.

"Moj fokus je da na sledećem Evropskom savetu postignemo jasnu posvećenost slanju hitne podrške i izgradnji dugoročne platforme za podršku oporavku Ukrajine. To je moj glavni prioritet. Nisu najvažnije pravne rasprave o Ukrajini, već praktična pomoć", rekao je on.

"Za ovu jasnu i neposrednu podršku nije nam potrebno da u ovom trenutku otvaramo pregovore ili proceduru koja će potrajati godinama. (Francuski predsednik Emanuel) Makron kaže decenijama. Ja ne mislim da će potrajati decenijama ali će potrajati. Postoji veliki rizik da se stvore lažna očekivanja koja će prerasti u gorka razočaranja. Manje pravnih debata, više praktičnih rešenja", dodao je Kosta.

Kosta je rekao da podržava "evropsku perspektivu" Ukrajine i da se eksplicitno ne protivi statusu kandidata, ali da je "od suštinske važnosti odgovoriti na krizu u kojoj se nalazi Ukrajina i Ukrajinci". Čak i ako Ukrajina dobije status kandidata "pravi problemi će ostati".

"Najbolja podrška koju EU može da pruži Ukrajini je da zadrži njeno jedinstvo. Najbolje što možemo da ponudimo je ujedinjenost Evrope. Podela u EU bila bi savršen poklon ruskom predsedniku Vladimiru Putinu", rekao je on.

Tokom posete Kijevu ovog vikenda, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Komisija do kraja sledeće nedelje završiti svoju ocenu o tome hoće li preporučiti Ukrajinu za članstvo u EU.

Kurir.rs/FT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track