GDE JE ALEKSEJ NAVALJNI? Više ga nema u zatvoru u kom je bio do sada, izgubio mu se svaki trag, strahujemo od najgoreg...
Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

NESTALI opozicionar

GDE JE ALEKSEJ NAVALJNI? Više ga nema u zatvoru u kom je bio do sada, izgubio mu se svaki trag, strahujemo od najgoreg...

Planeta -

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni premešten je na nepoznatu lokaciju iz zatvora gde služi kaznu, rekla je njegova bliska saradnica.

Kira Jarmiš rekla je u utorak da Navaljni nije bio u zatvoru kada ga je posetio advokat u koloniji IK-2 koja se nalazi oko 100 kilometara istočno od Moskve, u Vladimirskoj oblasti.

Advokatu je rečeno da "takvog osuđenika nema“, tvitovala je Jarmiš, koja je dodala: "Ne znamo gde je Aleksej sada i u koju koloniju ga vode“.

"Naravno, ni Aleksejevi advokati ni njegovi rođaci nisu bili unapred obavešteni o njegovom premeštanju“, rekla je ona i dodala da je bilo glasina da će biti prebačen u kaznenu koloniju IK-6 u Melehovu, "ali je nemoguće znati kada će (i ako) zaista stići".

"Problem sa njegovim prebacivanjem u drugu koloniju nije samo u tome što je kolonija visoke bezbednosti mnogo strašnija. Sve dok ne znamo gde je Aleksej, on ostaje jedan na jedan sa sistemom koji je već pokušao da ga ubije, tako da nam je sada glavni zadatak da ga što pre lociramo", dodala je Jarmiš.

Advokat Navaljnog Olga Mihajlova je kasnije rekla da je opozicionar prebačen "u koloniju strogog režima, ali nam nije rečeno u koju“, preneo je Tass.

Prošlog meseca Navaljni je izrazio zabrinutost da će biti poslat u zatvor Melehovo, ozloglašen po mučenju zatvorenika.

"Moja nova kazna još nije stupila na snagu, ali sam čuo glasine da ću biti prebačen u strogo obezbeđenu koloniju u Melehovu, gde se osuđenicima čupaju nokti“, napisao je on na Tviteru.

U februaru 2021, Navaljni, ruski opozicioni lider najvišeg profila i trn u oku predsednika Vladimira Putina, osuđen je na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne slobode.

On se u tom trenutku vratio iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičok. Navaljni i Zapad optužuju Kremlj za pokušaj ubistva, što Moskva negira.

Navaljni je 24. marta dobio još devet godina zatvora zbog prevare i nepoštovanja suda po optužbama za koje kaže da su politički motivisane.

Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije (FBK) je u velikoj meri rasformirana nakon što su je vlasti označile kao "ekstremističku“ organizaciju. Ruski sud je prošle nedelje odbio žalbu Navaljnog zbog odluke da ga označi kao ekstremistu i teroristu.

Navaljni se izjasnio protiv rata u Ukrajini i kritikovao javno Putina tokom pojavljivanja pred sudom, rekavši da je invazija "u potpunosti izgrađena na lažima“, preneo je Njuzvik.

Saveznik Navaljnog Ivan Ždanov rekao je Rojtersu ovog meseca da će Navaljni ostati u zatvoru sve dok je Putin na vlasti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track