EL SALVADOR IZGUBIO MILIONE POSLE PADA VREDNOSTI BITKOINA: Kriptovaluta se survala na najniži nivo od 2020. i pada i dalje
Foto: Promo

kriptovalute

EL SALVADOR IZGUBIO MILIONE POSLE PADA VREDNOSTI BITKOINA: Kriptovaluta se survala na najniži nivo od 2020. i pada i dalje

Planeta -

El Salvador je prihvatio bitkoin kao nijedna druga zemlja, a vlada je prošle godine kupila stotine digitalnih novčića pošto je najavila da će ta kriptovaluta postati zakonsko sredstvo plaćanja.

Ali kako se tržište kriptovaluta hladi, investicija El Salvadora brzo gubi vrednost - u iznosu od najmanje 50 miliona dolara.

Od septembra 2021. godine, vlada El Salvadora na čelu sa predsednikom Najibom Bukeleom prikupila je 2.301 bitkoin koji je vredeo 103 miliona dolara. Sada vrede oko 51 milion dolara.

Šire tržište kriptovaluta, koje je brzo raslo tokom pandemije, doživelo je pad poslednjih meseci. Vrednost bitkoina početkom nedelje bila je na ispod 24.000 dolara da bi danas pala na 20.289 dolara, što je najniži nivo od decembra 2020.

Ipak, Bukele je u utorak sugerisao da njegov entuzijazam za kriptovalutu nije splasnuo. Reagujući na komentar ministra finansija El Salvadora da pad predstavlja samo mali procenat njihovog nacionalnog budžeta, Bukele je tvitovao: "Kažete mi da treba da kupimo više #BTC-a?“

Pad bitkoina na "novo dno" imalo je domino efekat i na druge, manje tokene pa je generalno celokupno tržište kriptovaluta palo. Pad vrednosti ditigalne valute posledica je odluke Binance-a, najveće svetske digitalne platforme za trgovinu kriptovalutama da privremeno pauzira isplate bitkoina.

Bitkoin je od petka izgubio oko 28 posto svoje vrednosti, dok je ove godine ostao bez više od polovine. Od rekordna u novembru, kada je vredeo 69.000 dolara, bitkoin je sada pao za nekih 70 posto.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track