NARODE, PIJTE MANJE ČAJA DA BI SPASILI EKONOMIJU! Zemlja u krizi, vlasti apeluju na "praktikovanje štednje"
Foto: Shutterstock

pakistan

NARODE, PIJTE MANJE ČAJA DA BI SPASILI EKONOMIJU! Zemlja u krizi, vlasti apeluju na "praktikovanje štednje"

Planeta -

Pakistanci su pozvani da piju manje čaja kako bi održali ekonomiju, dok se najveći svetski uvoznik čaja bori sa rastućom inflacijom i padom vrednosti rupija.

Savezni ministar za planiranje i razvoj zemlje Ahsan Ikbal rekao je novinarima da bi Pakistanci mogli da smanje potrošnju čaja za "jednu ili dve šoljice" dnevno, jer uvoz dodatno opterećuje vladu.

"Čaj uvozimo uz pomoć kredita“, rekao je Ikbal, dodajući da bi preduzeća takođe trebalo da se zatvore ranije kako bi štedeli struju.

Južnoazijska država sa 220 miliona stanovnika najveći je svetski uvoznik čaja. Tokom 2020. kupili su čaja vrednog više od 640 miliona dolara, prokazali su podaci Opservatorije ekonomske složenosti.

Pakistan se već mesecima suočava sa teškim ekonomskim izazovima, što dovodi do povećanja cena hrane, gasa i nafte, piše CNN.

U međuvremenu, njihove devizne rezerve brzo opadaju. Sredstva koja drži centralna banka pala su sa 16,3 milijarde dolara krajem februara na nešto više od 10 milijardi dolara u maju, navodi Rojters, što je pad od više od 6 milijardi dolara i dovoljan da pokrije troškove dva meseca njenog uvoza.

Mnogi u Pakistanu su na društvenim mrežama ismevali Ikbalovu molbu, rekavši da smanjenje potrošnje čaja neće mnogo olakšati ekonomske probleme zemlje.

Pakistanska ekonomska kriza bila je u središtu političkog obračuna između premijera Šehbaza Šarifa i njegovog prethodnika Imrana Kana ranije ove godine, što je dovelo do Kanovog svrgavanja u aprilu.

Šarif je optužio Kana za loše ekonomsko upravljanje i loše rukovođenje spoljnom politikom zemlje, primoravajući Kana sa funkcije glasanjem o nepoverenju.

Rastuća ekonomska kriza predstavlja veliki izazov za Šarifovu vladu.

Pakistan je prošlog meseca zabranio uvoz luksuznih i predmeta koji nisu od životnog značaja kako bi "stavio pod kontrolu spiralnu inflaciju, stabilizovao devizne rezerve, ojačao ekonomiju i smanjio oslanjanje zemlje na uvoz“, rekao je ministar informisanja Marijum Aurangzeb.

Šarif je tada rekao da će ta odluka "sačuvati zemlji dragocene devize" i da Pakistan mora da "praktikuje štednju".

Krajem maja, vlada je ukinula gornju granicu na cene goriva - što je bio uslov za nastavak pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Prošle nedelje, vlada je predstavila novi budžet od 47 milijardi dolara za period 2022-2023. u pokušaju da ubedi MMF da ponovo pokrene sporazum o pomoći od 6 milijardi dolara, koji su obe strane dogovorile 2019.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track