ZA DVA DANA, 60 POSTO MANJE GASA Gasprom drastično smanjio isporuke Nemačkoj, iz Berlina poručuju: Imamo alternativu
Foto: EPA/CLEMENS BILAN, Profimedia

rat u ukrajini

ZA DVA DANA, 60 POSTO MANJE GASA Gasprom drastično smanjio isporuke Nemačkoj, iz Berlina poručuju: Imamo alternativu

Planeta -

Rusija je proteklih nedelja ukinula dostavu gasa za više evropskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama

Ruska gasna kompanija Gasprom počela je u četvrtak rano ujutro da smanjuje količinu gasa koju Nemačkoj isporučuje putem gasovoda Severni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubika metara.

Smanjenje u snabdevanju gasom došlo je nakon najave te firme da će redukovati maksimalne količine dostavljenog gasa sa 167 miliona kubika dnevno na 100 miliona kubika.

Najnovijim smanjenjem, Gasprom je Nemačkoj u dva dana smanjio količinu gasa za oko 60 posto.

Nemački ministar privrede Robert Habek optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cene gasa, ali je dodao da Nemačka i dalje može da nabavi alternativne zalihe gasa alternativnim putem, iako po većoj ceni.

Nemačka skladišta gasa su trenutno na 56 posto popunjenosti.

Ruski Gasprom saopptio je da su zastoji u isporuci gasa posledica popravke jedinice za kompresiju gasa, što Nemci odbacuju kao laž.

Rusija je proteklih nedelja ukinula dostavu gasa za više evropskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama koje su joj uvedene zbog rata u Ukrajini i zbog toga što su evropske zemlje odbile da plaćaju gas u rubljama, što je Rusija zahteevala.

Cene energije značajno su porasle zbog smanjenog priliva gasa iz Rusije u Evropu, a mnogi energetski analitičari strahuju da Rusija u potpunosti ne zatvori ventile prema Evropi.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track