ALARMANTAN IZVEŠTAJ UNHCR Prehrambena kriza generiše milione izbeglica, Ukrajina monopolizovala sredstva: Ne zaboravimo na druge!
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

zapanjujuće brojke

ALARMANTAN IZVEŠTAJ UNHCR Prehrambena kriza generiše milione izbeglica, Ukrajina monopolizovala sredstva: Ne zaboravimo na druge!

Planeta -

Prehrambena kriza izazvana ratom u Ukrajini primoraće mnoge u siromašnim zemljama da se isele, što će globalne brojke raseljenih koje su trenutno rekordne, dodatno povećati, upozoravaju iz UNHCR-a.

Izveštaj UN agencije za izbeglice (UNHCR) pokazao je da je krajem 2021. godine, 89,3 miliona ljudi bilo prisilno raseljeno širom sveta zbog progona, konflikta, zlostavljanja i nasilja.

Od tada, dodano su raseljeni milioni Ukrajinaca, a porast cena povezan sa blokadom izvoza žitarica, izazvaće još migracija.

"Ukoliko imate prehrambenu krizu povrh svega što sam opisao, a to su rat, ljudska prava, klima, to će samo ubrzati trendove opisane u ovom izveštaju", rekao je šef UNHCR)a Filipo Grandi novinarima opisujući brojke kao "zapanjujuće".

"Jasno je da će uticaj, ako ovo ne bude razrešeno ubrzo, biti poprilično razarajuć", dodao je. Već sada, više je raseljenih osoba zbog poskupljenja i nasilnih pobuna u saharskoj regiji.

Generalno, broj raseljenih osoba povećava se svake godine, a sada je više od dva puta veći nego 2012. godine kada je bio 42,7 miliona.

Grandi je kritikovao i ono što je nazvao "monopolom" resursa koji su na raspolaganju Ukrajini dok se drugi programi pomoći za izbeglice finansiraju nedovoljno.

"Ukrajina ne bi trebalo da učini da zaboravimo na druge krize", rekao je spominjujući dvogodišnji konflikt u Eitopiji i sušu u Afričkom rogu.

Dodao je da je odgovor Evropske unije na izbegličku krizu "nejednak".

Uporedio je prepirke između država članica oko prihvatanja malih grupa izbeglica koje su prelazile Sredozemlje brodovima sa velikodušnošću koje su zemlje EU-a pokazale ukrajinskim izbeglicama.

Izveštaj UNHCR-a pokazuje i da su zemlje sa niskim i srednjim prihodom prihvatile 83 posto svih izbeglica u svetu na kraju 2021. godine.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track