LAJU NA KAPIJE RUSIJE! Politiko preneo intervju pape Franje: Ruski rat u Ukrajini možda je izazvan ili nije sprečen!
Foto: EPA / MAURIZIO BRAMBATTI

Vrhovni poglavar Katoličke crkve

LAJU NA KAPIJE RUSIJE! Politiko preneo intervju pape Franje: Ruski rat u Ukrajini možda je izazvan ili nije sprečen!

Planeta -

Papa ponavlja svoje prethodne kontroverzne opaske o širenju NATO-a koje olakšava invaziju Kremlja

Vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franja rekao je da je ruski rat u Ukrajini „možda na neki način ili izazvan ili nije sprečen“ – kontroverzne primedbe koje će podići obrve na međunarodnom nivou.

On je to rekao tokom intervjua jezuitskom časopisu La Civilta Cattolica koji je vođen sredinom maja, ali je objavljen u utorak, prenosi Politico.

„Neko će mi možda u ovom trenutku reći: ali vi ste pro-Putin! Ne, nisam“, rekao je Franja. „Bilo bi pojednostavljeno i pogrešno reći tako nešto. Jednostavno sam protiv svođenja složenosti na razliku između dobrih i loših momaka, bez razmišljanja o korenima i interesima, koji su veoma složeni”.

Papa je takođe podsetio na razgovor koji je vodio pre rata sa neimenovanim šefom države — „mudrim čovekom“ — koji je rekao Franji da je zabrinut za NATO i Rusiju.

„Rekao je: „Laju na kapije Rusije. Situacija bi mogla da dovede do rata“, rekao je papa. „Taj šef države je mogao da pročita znake onoga što se dešavalo.

Ove primedbe će verovatno izazvati kritike jer odražavaju narativ Rusije da je širenje NATO-a na teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza primoralo Moskvu da izvrši invaziju na Ukrajinu. Sveopšti napad Rusije, koji je počeo krajem februara, pokrenut je jednostrano, ostavivši hiljade mrtvih.

U intervjuu, pontifik je kritikovao rusku agresiju u Ukrajini, ukazujući na „brutalnost i žestinu“ ruskih trupa i naglašavajući „herojstvo ukrajinskog naroda“.

Novi papini komentari dolaze mesec dana nakon što je sam rekao u intervjuu da je NATO „možda olakšao“ invaziju Kremlja na Ukrajinu „lajanjem“ na ruska vrata.

Kurir.rs/Politico

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja