OGLASIO SE STEJT DEPARTMENT POVODOM IZVEŠTAJA O HVATANJU DVOJICE AMERIKANACA: Ako je to tačno, učinićemo sve da ih vratimo kući
Foto: Printscreen/Telegram

rat u ukrjaini

OGLASIO SE STEJT DEPARTMENT POVODOM IZVEŠTAJA O HVATANJU DVOJICE AMERIKANACA: Ako je to tačno, učinićemo sve da ih vratimo kući

Planeta -

Sjedinjene Države prate medijske izveštaje koji tvrde da su dva američka državljana zarobljena u Ukrajini dok su se borili na strani Kijeva.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da će Vašington učiniti sve što je moguće da obezbedi njihovo oslobađanje, ako se utvrdi da su izveštaji tačni, prenosi Raša tudej

Dvojica Amerikanaca, koje je Dejli telegraf identifikovao kao vojne veterane Aleksander Druke i Endi Huin, navodno su zarobljeni u blizini grada Harkova prošle nedelje. Britanski list ih je predstavio kao prve američke građane zarobljene tokom borbi za Ukrajinu, a čitavo pitanje je diplomatski osetljivo.

Vašington nije ni potvrdio ni demantovao hapšenje. Džon Kirbi, bivši portparol Pentagona koji sada služi kao koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije, obećao je da će iskoristiti uticaj Vašingtona da obezbedi njihovo oslobađanje, ako se potvrdi hapšenje.

"Ako je to istina, učinićemo sve što možemo da ih bezbedno vratimo kući“, rekao je on na konferenciji za novinare u Beloj kući i dodao da je Bajdenova administracija obeshrabrila Amerikance da odu u Ukrajinu i pridruže se kijevskim trupama.

"To je ratna zona“, rekao je. "A ako se osećate strastveno u podršci Ukrajini, postoji mnogo drugih načina da to uradite koji su bezbedniji i podjednako efikasni".

Telegraf je naveo da su dvojica muškaraca nestala tokom borbe prošlog četvrtka u selu Izbitskoe i da su očigledno zarobljeni. Mesto se nalazi na manje od deset kilometara od granice sa Rusijom.

Izveštaj je zasnovan na svedočenju drugog stranog borca iz iste jedinice ukrajinske vojske. Neimenovani izvor je insistirao da on i njegovi drugovi nisu bili plaćenici i tvrdio je da želi da javnost sazna priču kako bi smanjio "šanse da ih neko tiho pogubi".

Kako prenose mediji, Druke je 39-godišnjak iz Alabame. Prijavio se u američku vojsku posle 11. septembra i imao je čin štabnog narednika dok je služio u Iraku. Njegova majka je rekla za Telegraf da je patio od PTSP-a.

Huin je 27-godišnjak iz Alabami, koji je prethodno četiri godine služio u američkim marincima, ali nije imao nikakvog borbenog iskustva pre nego što je otišao u Ukrajinu. Verio se u martu pre putovanja u Evropu.

Prošle nedelje, saveznička Donjecka Narodna Republika osudila je na smrt tri strana borca, uključujući dvojicu Britanaca, koji su zarobljeni tokom bitke za Marijupolj. Vrhovni sud presudio je da su oni plaćenici i stoga nemaju privilegije koje bi redovni ratni zarobljenici uživali prema međunarodnom pravu. Zapadne nacije su osudile kaznu.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja