LJUBITELJI ŽABA, KOBASICA I ŠPAGETA VOLE DA POSEĆUJU KIJEV: Medvedev o poseti Makrona, Šolca i Dragija Ukrajini
Foto: AP/Ludovic Marin

ukrajina

LJUBITELJI ŽABA, KOBASICA I ŠPAGETA VOLE DA POSEĆUJU KIJEV: Medvedev o poseti Makrona, Šolca i Dragija Ukrajini

Planeta -

Bivpi ruski predsednik Dmitrij Medvedev narugao se poseti evropskih čelnika Kijevu, navavši ih beskorisnim.

"Evropski ljubitelji žaba, kobasica i špageta vole da posećuju Kijev", napisao je na engleskom, aludirajući na francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanskog premijera Marija Dragija.

Medvedev koji je sada zamenik predsednika Nacionalnog saveta za bezbednost od početka rata u Ukrajini ismeva izjave evropskih političara.

On je ocenio da je poseta trojice lidera beskorisna. "Obećali su EU članstvo i stare haubice Ukrajini, omamljeni gorilkom (ukrajinskim alkoholnim pićem) i putovali vozom, kao pre 100 godina. Sve je u redu, ali to neće dovesti Ukrajinu bliže miru. Sat otkucava", napisao je.

U međuvremenu, lideri Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije obišli su Irpin - poprište žestokih sukoba na istoku - kako bi izrazili svoju podršku Kijevu.

Ukrajina tvrdi da je Rusija u Irpinu izvršila masovne ratne zločine, što Moskva odbacuje kao neistinu.

"To je herojski grad, obeležen stigmama varvarstva", rekao je Makron a preneo Rojters i osvrnuvši se na grafit "'Make Europe, not war'' (Stvarajte Europu, ne rat), dodao da je to "prava poruka".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije došao u Irpin ali se u Kijevu sastao sa četvoricom lidera.

Pre nego što je izašao iz voza kojim je celu noć putovao, Makron je rekao da je toi "važan trenutak".

"Ukrajincima šaljemo poruku jedinstva, podrške, razgovora o sadašnjosti i budućnosti, jer će naredne nedelje, kao što znamo, biti veoma teške", rekao je Makron.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track