EVROPA GORI, VRELI TALAS VEĆ STIGAO: Iako leto nije počelo kalendarski, ekstremno visoke temperature zabeležene su U OVIM ZEMLJAMA

Sve toplije vreme

EVROPA GORI, VRELI TALAS VEĆ STIGAO: Iako leto nije počelo kalendarski, ekstremno visoke temperature zabeležene su U OVIM ZEMLJAMA

Planeta -

Iako leto još nije počelo kalendarski, vremenske prilike su u nekim evropskim zemljama takve da se stiče utisak da je najtoplije godišnje doba već u punom jeku.

Tako su se Španija, Francuska i Velika Britanija u proteklim danima suočile sa ekstremno visokim temperaturama, dok se u delovima Britanije baš sutra očekuje vrhunac tog vrelog talasa i temperatura od 34 stepena Celzijusa.

Britanci su juče imali najtopliji dan u godini - temperature su dostizale 28 stepeni u delovima Londona, a delovi jugoistoka zemlje su bili izuzetno vrući.

Sve toplije vreme tokom godina u Velikoj Britaniji povezano je sa klimatskim promenama, a Met Ofis (Nacionalna meteorološka služba Velike Britanije) upozorava da bi ovonedeljne vrućine inače bile "retkost" za jun mesec.

Temperatura, Vrućine, Vrućina, Toplota
foto: Shutterstock

Met Ofis i Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije (UK Health Security Agency - UKHSA) izdali su upozorenje o visokim temperaturama trećeg nivoa za jugoistočnu Englesku, London i istočnu Englesku, dok je upozorenje nivoa 1 na snazi za severnu Englesku.

Drugi ekstremni toplotni talas u ovoj godini zahvatio je Španiju i južnu Francusku, sa temperaturama koje dostižu maksimum koji se inače ne beleži do jula ili avgusta, a stručnjaci upozoravaju da se letnji toplotni talasi dešavaju sve ranije i češće.

Francuski Meteo Frans saopštio je da su temperature već premašile 35 stepeni u blizini Mediterana, a od sredine ove nedelje se povećavaju, kako se masa vrućeg vazduha kreće ka severu, a delovi jugozapada i doline Rone mogu da dostignu i 39 stepeni Celzijusa.

U susednoj Španiji, početkom juna, zabeležene su najviše temperature u poslednjih 20 godina, a možda i više, sa 40 stepeni Celzijusa koliko je izmereno tokom vikenda u Sevilji i obližnjoj Kordobi, 42 stepena u dolini Gvadijana u Ekstremaduri i 43 stepena u drugim delovima južne Španije.

- Suočavamo se sa neuobičajeno visokim temperaturama za jun - rekao je portparol Aemeta, državnog meteorološkog zavoda, dodajući da je najnovija epizoda treća najranija zabeležena i prva koja je stigla ovako rano još od 1981. godine.

Prognostičari kažu da je globalno zagrevanje značilo da je leto u Španiji sada počelo između 20 i 40 dana ranije nego pre 50 godina. Prošla godina je bila najtoplija i najsušnija u Španiji u istoriji, sa temperaturom koja je dostigla najviši nivo od 47,4 stepena Celzijusa u provinciji Kordoba.

Španija, vrućina, toplotni talas
foto: Profimedia / Eduardo Briones

Epizode ekstremnih vrućina u dve zemlje prate najtopliji maj zabeležen u Francuskoj i Španiji. Francuska je prošlog meseca u nekim delovima na jugu zemlje zabeležila temperaturu koja prelazi 38 stepeni Celzijusa - oko 17 stepeni više od sezonskog proseka.

Španija je prošlog avgusta zabeležila najvišu temperaturu u istoriji - 47,4 stepeni Celzijusa, u andaluzijskom gradu Montoro. Rekord Francuske zabeležen je tokom evropskog toplotnog talasa 2019. godine, kada je u Veraržu, u departmanu Erol, izmereno 46 stepeni Celzijusa.

(Kurir.rs/ Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja